В Исландия за пръв път извършиха арест по обвинения в тероризъм

  • 22 септември 2022 21:23

  • 972
  • 0
В Исландия за пръв път извършиха арест по обвинения в тероризъм
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Полицията в Исландия обяви, че е арестувала четирима души, за които се смята, че са подготвяли терористичен акт. Това е първи арест от този тип в островната държава, предаде АФП, цитирана от БТА.

Операцията е била извършена вчера. По време на нея са били конфискувани полуавтоматични оръжия, някои от които произведени с технологията на 3 Ди принтирането, както и хиляди муниции от девет различни места.

Четиримата задържани са мъже на около двадесет години. Те са били арестувани в Копавогур, предградие на столицата Рейкявик, както и в град Мосфелсбаер, в югозападната част на страната. В операцията по задържането са участвали петдесет души.

"Мишените на атентаторите е трябвало да бъдат различни институции и граждани на държавата", поясни Карл Стейнар Валсон, висш представител на исландската полиция. Сред мишените е трябвало да бъде може би и парламентът  и самата полиция. Мотивите на нападателите остават неизвестни на този етап. Полицията се опитва да установи дали има връзки между задържаните и екстремистки групировки  и за целта се е свързала с други служби.

Тероризмът остава реална опасност за Европейския съюз

Исландия, с население от 375 000 души, е начело на световния индекс на мира, откакто бе включена в тази класация през 2008 г. Страната е смятана за най-мирната в света.

 

Валери Зайцев
972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини