Радикална промяна на френското правителство за задържаните джихадисти в Сирия

  • 13 юли 2022 15:43

  • 1680
  • 0
Радикална промяна на френското правителство за задържаните джихадисти в Сирия
© pixabay, getty

„Френският главен прокурор: „Трябва да върнем всички французи от Сирия””. Коментар по темата за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Главният прокурор на Франция Франсоа Молен заяви в Касационния съд, че трябва да бъде спазен принципа на „държавното задължение“ и страната да репатрира всички френски граждани, живеещи в лагерите на задържаните в Сирия джихадисти. „Трябва да ги върнем всички“, каза висшият магистрат в интервю пред радио RTL.

Подобни изявления идват вследствие на радикална промяна на френското правителство по въпроса за задържаните френски джихадисти в арабската страна. На 5 юли Париж репатрира група от 51 майки и техните деца от лагерите в Североизточна Сирия. Молен е на мнение, че „тези деца са в ситуация, за която не носят отговорност. Държавата има положително задължение към тях да ги върне".

През 2016 г. Молен изразяваше друго мнение по въпроса.

Той отстояваше тезата, че въпросните жени в Сирия са инструмент на радикализация и „ще представляват бомби в реално време“. Все пак в своята вчерашна медийна изява той призна, че върната през 2016 г. група представлява „терористична заплаха“, но в същото време трябва да й се осигури „дългосрочно психологическо проследяване“. Без да посочва колко на брой е била групата, върната във Франция преди 6 години, той добавя, че на 18 жени са били повдигнати обвинения за участие в терористични действия и понастоящем те изтърпяват различни наказания.

Молен заяви, че Франция разполага със средствата и капацитета да проведе съдебен процес срещу още няколко десетки заподозрени жени терористки.

Запознати припомнят, че сред задържаните в Сирия французойки е включената в списъка на ООН и САЩ опасна конвертитка Емили Кониг. Последната активно е рекрутирала и изпращала френски граждани да пътуват и живеят в териториите, контролирани от ИДИЛ в арабската страна.

Експерти припомнят, че Франция имаше най-големия западноевропейски контингент в редиците на ИДИЛ, а именно около 1 300 души. В същото време Комитетът за правата на детето към ООН осъди Франция за „допускането на непълнолетни на нечовешко отношение в лагерите в Сирия“.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1680 0

Свързани новини

Водещи новини