Италианският премиер: Износът на зърнени култури от Украйна скоро може да бъде възобновен

  • 28 юни 2022 20:48

  • 2487
  • 3
Италианският премиер: Износът на зърнени култури от Украйна скоро може да бъде възобновен
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Скоро може да се възобнови износа на зърнени култури от Украйна, което би облекчило недостига им, засегнал силно по-бедните страни по света. Това каза италианският премиер Марио Драги, след като взе участие на срещата на върха на лидерите на Г-7, цитиран от Ройтерс. 

В изказването си след края на срещата, която се проведе в Германия, Драги посочи, че не е необходимо всички мини да бъдат премахнати от украинските пристанища, както и че "съществуват коридори", които потенциално позволяват на товарните кораби да преминават. 

Изисква се окончателно одобрение от Кремъл за възобновяване на износа и това трябва да се случи скоро, каза Драги пред репортери.

Драги също така обяви, че Европейската комисия се е съгласила да ускори проучването за начина, по който да бъдат наложен таван на цените на вноса на руски газ. Италия настоява за подобен ход през последните няколко месеца. "Докладът на Комисията ще бъде готов през септември", добави още той.

Зърненият износ на Украйна е спаднал с 55,5 на сто през юни

В друго изказване по-рано през деня, Драги заяви, че президентът на Индонезия Джоко Видодо е уверил Г-7, че руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на Групата на 20-те най-големи икономики в Бали през ноември.

Той също така каза, че очаква молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО да бъдат одобрени на среща на алианса по-късно през седмицата.

Константин Тодоров
2487 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.06.29 | 05:48

3
Абе сульо. виж жените как ровят изхвърления плод и зеленчук. че ги докара до просешка тояга американска подлога!Осакати ги с ваксини хиляди, хиляди млади умряха той Усрайна

2022.06.29 | 00:01

2
Да, да не оставяме нищо на укрите, да мрът гладни гадовете.
Еми…

2022.06.28 | 22:28

1
Усрайна е вече кофа пълна с еврейски лайна

Добави коментар

Водещи новини