Лидерите на ЕС се срещат заради РСМ, Албания и Сърбия, България ще бъде представена от Кирил Петков

  • 23 юни 2022 06:55

  • 874
  • 5
Лидерите на ЕС се срещат заради РСМ, Албания и Сърбия, България ще бъде представена от Кирил Петков
© Pixabay

Европейският съвет се очаква да подкрепи днес становището на Европейската комисия за присъждане на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова. За Грузия се предвижда ЕС да поиска допълнително становище от ЕК по-късно, сочат документите за предстоящото двудневно заседание в Брюксел.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се очаква да удължат с още шест месеца санкциите, наложени срещу Русия заради нападението срещу Украйна. Те ще обсъдят възможностите за предоставяне на допълнителна подкрепа за Украйна - финансова, военна и по отношение на износа на украинската зърнена реколта.

Утре Европейският съвет ще обсъди икономическите последици от предприетата от Русия война, управлението на еврозоната, предложението Хърватия да въведе еврото от 1 януари догодина. Предвижда се участниците в заседанието да разискват предложенията за промени в ЕС, както и възможностите за подобряване на сътрудничеството на европейския континент.

Дневният ред предвижда обсъждане на отношенията с Турция, както и да бъдат приети заключения за Западните Балкан, предава БТА.

Преди заседанието на Европейския съвет днес в Брюксел е насрочена среща ЕС-Западни Балкани. В сутрешните часове се очаква към европейските лидери да се присъединят техните колеги от страните от региона.

България ще бъде представена от премиера в оставка Кирил Петков.

В навечерието на двете заседания председателят на Европейският съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в изпрати писмо до участниците, в което отбеляза, че Западните Балкани и ЕС са важни един за друг. Той призова за вливане на нова енергия за разширяването и сближаването с тази част от Европа.

Десислава Станева
874 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
бгМаке

2022.06.23 | 07:32

2
НЕ на РСМ в ЕС! Никога!
Arno

2022.06.23 | 10:28

5
bre mrsnik od sofiskite dzedeta
Z

2022.06.23 | 07:05

1
Знаме омазано в лай.на на педофили, масони, суингъри, джендъри и евреи

2022.06.23 | 08:53

4
И наш тъпчо кривочене
Котарак

2022.06.23 | 08:30

3
Какво ли ще излъже Киро този път?

Добави коментар

Водещи новини