Мащабна железопътна стачка блокира Великобритания

  • 21 юни 2022 11:59

  • 996
  • 0
Мащабна железопътна стачка блокира Великобритания
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Най-мащабната железопътна стачка от 30 години насам започна във Великобритания, предаде Ройтерс. Друг трудов протест блокира голяма част от работата на метрото в Лондон.

В жп стачката участват над 50 000 служители на гарите, работници по поддръжката, сигналисти и чистачи, които ще протестират днес, в четвъртък и в събота. Те настояват за по-високо заплащане и по-добри условия на труд.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че стачката ще се отрази негативно на бизнеса в страната, който все още се възстановява от отрицателните ефекти на пандемията от Ковид-19.

Според синдикатите обаче протестните действия са необходими, тъй като заплатите на работещите в сектора изостават от инфлацията, която достигна 40-годишен максимум. Те предупреждават, че Великобритания е изправена пред стачна вълна през това лято, тъй като повишаването на цените удря работещите по джоба във всички сектори на икономиката.

Премиерът Джонсън каза, че профсъюзите вредят на хората, на които твърдят, че помагат, отбеляза Ройтерс.

Утре във Великобритания започва най-голямата железопътна стачка от три десетилетия насам

Тридневната национална жп стачка съвпада с редица големи събития, включително с музикалния фестивал в Гластънбъри.

Училищата предупреждават, че хиляди тийнейджъри, които трябва да се явят на общонационални изпити, също ще бъдат засегнати от блокирането на транспорта.

Последвайте канала на

Калина Христова
996 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини