Защита на околната среда чрез наказателно право, обсъждат министрите на правосъдието на ЕС на съвета в Люксембург

  • 09 юни 2022 21:34

  • 566
  • 4
Защита на околната среда чрез наказателно право, обсъждат министрите на правосъдието на ЕС на съвета в Люксембург
© Министерство на правосъдието
Слушай новината Слушай новината

Наказателноправният отговор на престъпленията срещу околната среда е от ключово значение в контекста на климатичните проблеми, рисковете от глобалното затопляне и влошаване на условията на живот. Това заяви министърът на правосъдието Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. по време на заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, част „Правосъдие“ днес в Люксембург, съобщават от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Тя допълни, че България подкрепя частичния общ подход на Съвета по новата директива за защита на околната среда чрез наказателно право.

Министър Йорданова ще участва в заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи"

“Това засяга всеки един от нас - това са престъпления, които вредят на въздуха, който дишаме, земята, по която ходим, водата, която пием. Засяга и икономиката, и много бизнеси”, каза Йорданова.

Важна стъпка напред е приемането на основните състави на престъпленията, както и договарянето на пропорционални санкции съобразно тежестта на престъпните посегателства срещу обектите на защита в новата Директива.

Нужно е да се постигне и съгласие при хармонизиране на санкциите на юридическите лица. Съветът прие още частичен общ подход по Директивата, както и съответните Регламенти, уреждащи антитерористичния регистър и работата на съвместните екипи за разследване при координацията на Евроюст.

Министърът Йорданова проведе среща по-късно днес и с председателя на Съда на ЕС Куун Ленартс.

Мая Йорданова
566 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.06.10 | 17:06

4
Е, хайде като за последно. Да забрави вече за командировки, мерцедеси, заплати и пак да си стане секретарка на Мравояда. Нещо си беше повярвала, че е нещо повече от една треторазрядна секлецарка на Ицо Ма.дж.о.то. Обаче в нещо направо се оказа пророк като заяви, че цитирам ...обаче мандата на главния пр.ок.у.р.о.р ще е много по дълъг от моя ...Позна - ма. Позна.
Кънчо

2022.06.10 | 00:18

3
Кой е изпратил тая простакеса в Люксембург?

2022.06.10 | 00:15

2
Тая , мръсна сфиня смрадлива лижи на Ристо пудел и Прокопиев олигарха ташаците,,, проститутката,, Йорданова
леле

2022.06.09 | 23:25

1
направо откривате топлата вода...

Добави коментар

Водещи новини