Министър Йорданова обсъди съдебната реформа на срещи в Страсбург

  • 12 май 2022 11:00

  • 288
  • 6
Министър Йорданова обсъди съдебната реформа на срещи в Страсбург
© МП

Министърът на правосъдието Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. се среща с почетния председател на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) Джани Букикио и със секретаря на комисията Симона Граната – Менгини.

Те обсъдиха сътрудничеството между Венецианската комисия и България в контекста на 30-та годишнина от членството на страната ни в организацията. Йорданова подчерта колко важен инструмент са становищата на Венецианската комисия за намирането на работещи решения по отношение на съдебната реформа. Акцент беше поставен на бъдещото сътрудничество при изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост и предстоящите реформи, свързани с върховенството на правото.

Сезирането на КС за спецсъда е опит за спиране на реформата, смята Надежда Йорданова

Представителите на Венецианската комисия уточниха, ме че ще подкрепят усилията на МП чрез становище по законопроекта в тази връзка възможно най-скоро, след като той бъде изготвен.

Министър Йорданова се срещна още с председателя на Четвърта секция на  Европейския съд по правата на човека и национален съдия Йонко Грозев и със заместник-юридическия секретар на Съда г-н Абел Кампос.

Изтъкнато беше огромното значение, което практиката на ЕСПЧ е оказала върху  националното ни законодателство и тласъка, който решенията на Съда са дали за провеждането на редица, съществени за гражданите на България, реформи.

Йорданова изрази надежда, че влизането в сила на Протокол 15 ще укрепи принципа на субсидиарността и концепцията за свободата на преценка на държавите членки и посочи, че това ще въздейства на националните съдилища да прилагат стандартите на Конвенцията по най-ефективен и справедлив начин.

Представителите на Съда окуражиха плановете на министерството за реформи и подчертаха, че прякото прилагане на Конвенцията трябва да бъде приветствано. Обсъдени бяха въпроси от взаимен интерес, като новите стратегии за разглеждане на жалбите и съкратените решения на Съда - процедура, която е все още в тестов период.

Радина Лазарова
288 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.06.08 | 17:22

6
ThuH0363913925

2022.05.12 | 20:42

5
И твойта снимка,като всичките измислени на Кирето.маняци.

2022.05.12 | 20:38

3
Надке,разясниха ли ти колко си тъпа?

2022.05.12 | 20:39

4
И това,което вършиш няма нищо общо с правосъдие.

2022.05.12 | 20:37

2
Ти да видиш,за смрадливата Надка ,не е позволено да се пише
БРЛОМОР КАНАЛ

2022.05.12 | 11:09

1
КА,ЗАХ! ДА СЕ ДЕНОНСИРА ДОГОВОРА ЗА ДЕПОРТАЦИЯ С УНТЕР С В И Н Я Т А ! ТЯ ЗАМИНАВА ЗА САТУРН! :) streamable. com/ nodh9j

Добави коментар

Водещи новини