Руският и турският ревизионизъм са съпоставими, заяви кипърският президент

  • 28 май 2022 07:35

  • 1001
  • 5
Руският и турският ревизионизъм са съпоставими, заяви кипърският президент
© Getty Images/Guliver (архив)

Руският и турският ревизионизъм са съпоставими, заяви кипърският президент Никос Анастасиадис в интервю за France24, съобщава електронното издание "Сайпръс мейл".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6126

"Нахлуването на Русия в Украйна се осъществява с абсолютно същите аргументи, които Турция използва, за да нахлуе в Кипър", каза той.

Ердоган: Нямам намерение да прекъсвам отношенията си с Путин заради кризата в Украйна

"Поведението на Турция, (доктрината) Синьо отечество, е турският ревизионизъм, който засяга не само Кипър, но оспорва суверенитета на Гърция над Егейско море и се намесва в Либия, Сирия и Ирак", добави президентът.

Анастасиадис заяви още, че напредването на времето е опасно и че гръцко-кипърските усилия за разрешаване на проблема са били продължителни и са довели до значителни отстъпки. Той отново изрази позицията си за двузонална двуобщностна федерация, както е определено в многобройни резолюции на ООН, предаде БТА. 

"През годините постигнахме съгласие относно законодателната власт, съдебната власт, състава на изпълнителната власт, а това, което остава да бъде решено, е териториалният въпрос, въпросът за собствеността и начинът на управление - най-лошото твърдение е, че Кипър трябва да остане под гаранциите на Турция. Представете си Русия да бъде гарант на Украйна, това е абсолютно същото", каза президентът.

По отношение на находищата на въглеводороди около острова президентът заяви, че въпреки турските претенции към изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър "ние предложихме на Турция или да се обърне към Международния съд, или чрез арбитраж, основан на международното морско право, да се споразумеем за разделителна линия между ИИЗ на двете страни".

В отговор на въпроса за присъствието на руски олигарси в Кипър Анастасиадис уточни, че от 1300 олигарси и хора, замесени във войната срещу Украйна, включени в черния списък на ЕС, само осем притежават кипърски паспорт. Той поясни, че са дадени указания за отнемане на кипърското гражданство в съответствие с общата линия на ЕС.

Запитан дали кипърското правителство ще конфискува активите на руските олигарси в отговор на войната, Анастасиадис заяви, че "както и при другите конституции, има проблем" и че "това не е толкова лесно, колкото някои може да си мислят".

Радина Лазарова
1001 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.05.29 | 09:41

5
ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ НА ШАРКА Е В НИГЕРИЯ,КЪДЕТО КРАВАРИТЕ ИМАТ 4 БИОЛАБОРАТОРИИ.КОРОНАВИРУСЪТ БЕШЕ ПРОСТО ТРЕНИРОВКА.

2022.05.28 | 09:41

4
БЕЗМОЗЪЧНИ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИ
анонимус

2022.05.28 | 09:18

3
истината е, че вие започнахте да избивате турците на острова и Турция ги защити. нещо, което българите не направихме за нашите хора в Тракия и Македония.

2022.05.28 | 09:06

2
Абсолютно е прав.
тоя прецедент ...

2022.05.28 | 08:10

1
свирка на микрофона ли прави?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини