Гърция: Преговорите на Албания и РСМ за членство в ЕС трябва да започнат веднага

  • 26 май 2022 07:22

  • 1426
  • 6
Гърция: Преговорите на Албания и РСМ за членство в ЕС трябва да започнат веднага
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Гърция подкрепя незабавният старт на преговорите на Република Северна Македония и Албания, каза гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас, който е в Скопие в рамките на обиколката си из Западните Балкани.  

Според него преговорите на Република Северна Македония с ЕС са въпрос на сигурност и възстановяване на европейското доверие в региона.

„Гърция иска и работи усилено, за да гарантира мир, сигурност и стабилност в региона. Вярваме, че единственият начин за постигане на тези цели е ясна и пълна подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Ние сме уверени и дълбоко вярваме, че преговорите за присъединяване на Албания и Република Северна Македония към ЕС трябва да започнат веднага. Това е посланието, което предаваме на нашите европейски съюзници през цялото време и нашата постоянна заръка. Трябва да е ясно, че ще дадем подкрепа за европейската перспектива на Северна Македония. Ние сме до вас по пътя към Европа", каза Дендиас по време на съвместното изявление с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи след официалната им среща.

Дендиас посочи, че в разговорите си двамата са обсъдили и изпълнението на Преспанския договор и благодари за уверението, че той се изпълнява.

От своя страна Османи отново посочи необходимостта страната да започне преговори за членство в ЕС. 

Буяр Османи: Доверието към ЕС в Република Северна Македония спадна

„Вярвам, че европейската перспектива на региона е въпрос, който е в интерес на сигурността както за нас, така и за Европа. Стартирането на преговорите със Северна Македония и Албания е най-добрият начин за възстановяване на европейското доверие в региона и в това отношение съм особено доволен, че имаме пълната подкрепа на Гърция”, посочи Османи.

Виолета Симеонова
1426 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.05.26 | 11:36

6
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
А

2022.05.26 | 08:58

5
вие 20 години се борихте за името Македония, долни продажници! Я, друм! Не се бъркайте във вътрешната ни политика!

2022.05.26 | 08:39

4
Ами всички чакаме РСМ, топката е в тях, но сръбските мекерета блокират процеса.
грък

2022.05.26 | 08:21

3
много сме долни!
Читанка

2022.05.26 | 08:07

1
Гърците козината си менят но византийския нрав не.Кой ако не те ще ни забият нож в гърба. Общ евро дом. Таратанци.

2022.05.26 | 08:08

2
Точно

Добави коментар

Водещи новини