Петър Витанов: Натискът за РСМ е контрапродуктивен, ще създаде антиевропейски настроения

  • 23 май 2022 12:30

  • 704
  • 4
Петър Витанов: Натискът за РСМ е контрапродуктивен, ще създаде антиевропейски настроения
© Витанов/пресофис

Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на Европейския парламент, който е неизгоден за българската позиция за Северна Македония, но текстът е получил голяма подкрепа. Докладът призовава за незабавно начало на преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 564

"Намери място крайно неизгоден за българската позиция текст – че двустранните спорове трябва да бъдат решавани отделно от интеграционния процес", посочи в интервю за БНР евродепутатът Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той уточни, че всяка година се прави опит този текст да бъде вкаран.

Сабрутев за РС Македония: Темата изисква национално съгласие

"Досега винаги сме успявали било то чрез индивидуални разговори, било чрез общи усилия - да неутрализираме подобни искания. Този път, уви, този текст намери широка подкрепа от всички политически семейства. Така че това е още една форма на натиск."

"Този натиск е сам по себе си контрапродуктивен, защото българското общество ще остане с убеждението, че е притиснато и това ще създаде допълнителни антиевропейски настроения", заяви Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее в предаването "Преди всички".

Според евродепутата причина за промяната на нагласите е главно Украйна. Витанов разположи въпроса за членството на Северна Македония в контекста на европейската перспектива на Киев да получи европейска перспектива на фона на това, че страни от Западните Балкани чакат начало на преговорния процес от 15 години.

"И самите те ще си кажат - трябва да ни бомбардират държавата ли, за да ни допуснат."

Ако има отстъпление от позицията на България, дори ако премиерът реши да направи крачка в тази посока, това няма да намери подкрепа в парламента и ще доведе до падането на министър-председателя, смята Витанов. По думите му "българският контекст е много прост".

По думите му е трудно да се постигне пробив, когато и в двете общества, от двете страни на границата настроенията са изострени.

Решението на българското правителство по газовата криза е идеологическо и политическо, не икономическо, коментира още Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.

"Включително Гърция е възприела подхода и предложението за плащане от страна на Москва. Другите държави си съхраняват договорите, няма спиране на газа. Полша взема руски газ по договора между Русия и Германия, на 10% по-ниска цена, отколкото полско-руския договор. Единствено България, вземайки това идеологическо решение, нямаше подготвен план Б."

Радина Лазарова
704 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
АННА

2022.05.23 | 14:51

4
ЗАЩО МИ ИЗТРИХТЕ НАПИСАНОТО .... ПОДЛЕЦИ ПРОДАДЕНИ ! !НАПИСАХ ВИ САМАТА ИСТИНА ...САМОЗАБРАВИХТЕ СЕ ....СПРЕТЕ ДА СЕ КЛАНЯТЕ , ДРЪЖТЕ СЕ ДОСТОЙНО ...НАЙ ТОЧНАТА ДУМА Е ...НАГАЖДАЧИ !!!.
АННА

2022.05.23 | 14:49

3
ЗАЩО МИ ИЗТРИХТЕ НАПИСАНОТО .... ПОДЛЕЦИ ПРОДАДЕНИ !!НАПИСАХ САМАТА ИСТИНА ...САМОЗАБРАВИХТЕ СЕ ....НСПРЕТЕ ДА СЕ КЛАНЯТЕ , ДРЪЖТЕ СЕ ДОСТОЙНО ....

2022.05.23 | 13:10

2
Кога ще разследват защо сме спрели Козлодуй 1-4. Искаме и референдум за еврото, концесиите за злато, транспортните коридори, тецовете, военните бази, газа и петрола.

2022.05.23 | 13:01

1
хахаха, ма то не може в рубли, нарушава се нещо на ЕС, пълен ташак, ма то ЕС е единно

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини