В. „Катимерини“: Българи участвали в мрежа за контрабанда на горива в Гърция

  • 23 май 2022 11:24

  • 1013
  • 1
В. „Катимерини“: Българи участвали в мрежа за контрабанда на горива в Гърция
© Novini.bg/ Canva

Български шофьори са били част от нелегална мрежа за продажба на контрабандни горива в Гърция, свързана с убития преди две седмици от наемни убийци гръцки гражданин Янис Скафтурос, се посочва в статия на гръцкия вестник „Катимерини“. 

Скафтурос беше убит в деня след Великден в семейната си къща, като беше разстрелян от въоръжени нападатели. При нападението бяха ранени още дъщеря му и тъстът му. Скафтурос има дебело полицейско досие и бе смятан за една от най-силните фигури в гръцкия престъпен свят. 

Предполага се, че убийството му е част от поредица поръчкови убийства в последните години, чиято цел е да се осъществи контрол над оборота от продажбата на контрабандни горива.  

Арест за двама в Гърция, внесли 21 тона етилов спирт от България   

Вестник „Катимерини“ припомня, че през 2019 г. 71 души са били обвинени за създаване на престъпна организация и контрабанда. Сред обвинените има човек, близък до Янис Скафтурос. Според информацията това е 53-годишен гражданин на Кипър, който организира изпращането от България към Гърция на химически разредители, които се смесват с горива, продавани на бензиностанции в Гърция. Кипърецът е собственик на две транспортни фирми в Пазарджик, посочва „Катимерини“. Мъжът се издирва от полицията до края на април тази година, когато е арестуван в Пловдив по издадена от кипърските власти заповед за арест по обвинения за бомбени нападения и пране на пари. 

Според информацията кипърецът е човекът, който дава разпореждания на българските шофьори на цистерни къде и на кого да предадат транспортираните от тях разредители. Получател на товарите са фирми-фантоми в Атика и Солун. При проверка от митническите власти в Гърция шофьорите показвали фалшиви документи. 

Вестникът разказва за случай от 2019 г., когато товарът на цистерна, влязла от България, е разпределен в по-малки цистерни. Те от своя страна заредили мрежа от над 20 бензиностанции, които били част от изградена мрежа за продажба на разредено гориво, цитира БТА.

Химическите разредители, които се смесват с бензина, не могат да бъдат засечени при проверка от съответните власти. Цената им е десет евроцента на литър при положение, че бензинът достига цена от над 2 евро за литър, отбелязва в. „Катимерини“. 

Българи разреждали горива в Гърция

Според информацията убитият преди две седмици Янис Скафтурос е заемал централно място в мрежата за разпространение на контрабандни горива в Гърция. Цистерни, регистрирани на фирма на близко до него лице, са товарили разредители от тайни складове в град Аспропирос, Южна Гърция, за да ги транспортират до бензиностанции.  

Две седмици преди убийството на Скафтурос икономическа полиция е открила на бензиностанция в Атика тайни резервоари, фалшиво гориво и електронна система за контрол на количествата на горивата, допълва „Катимерини“. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1013 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.23 | 12:51

1
арее, хванаха кокорчо

Добави коментар

Водещи новини