”Шин Фейн” обвини Джонсън в опит за пренаписване на протокола за Северна Ирландия

  • 16 май 2022 22:48

  • 1602
  • 5
”Шин Фейн” обвини Джонсън в опит за пренаписване на протокола за Северна Ирландия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Националистическата партия ”Шин Фейн”, която спечели изборите в Северна Ирландия, обвини Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е в „безразсъдни“ опити за пренаписване на протокола за Северна Ирландия след пристигането му в Белфаст за разговори с партийните лидери.

Днес в Белфаст министър-председателят се противопостави на предупрежденията на ЕС и САЩ да не се правят промените в протокола, заявявайки, че е необходимо да се действа, ако Брюксел продължава да се противопоставя, съобщи БТА.

Джонсън ще посети Северна Ирландия в опит да сложи край на политическата безизходица

Мишел О’Нийл, лидер на “Шин Фейн”, каза, че Джонсън подкрепя неприемливото поведение на Демократическата юнионистка партия (ДЮП), която остана на второ място в местните парламентарни избори и пречи на съставянето на правителство, като настоява пред ЕС за промени в митническия режим на проверки на стоки, влизащи в Северна Ирландия от Обединеното кралство.

Съгласно правилата, гарантиращи мирния процес в Северна Ирландия, правителството ѝ не може да бъде съставено  без участието на националистическата и юнионистката партия. С отказа си да разреши съставянето на правителство на Северна Ирландия в знак на протест срещу действието на протокола, ДЮП възпрепятства О’Нийл да стане министър-председател и първият националист, който ще заеме поста.

Говорейки преди среща на четири очи с Джонсън, Мишел О’Нийл каза, че хората са гласували да има работещо правителство, но ДЮП пречи и държи останалата част от обществото за заложници.

Призовавайки Великобритания да преговаря за решение на проблема с ЕС, О'Нийл каза, че иска да поеме  ръководството и да работи за разрешаване на  кризата с нарастващите цени.  Това, което виждаме днес са повтарящите се  опити на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е да каже, че ще се предприемат едностранни действия за неприлагане на части от протокола, което е просто безразсъдство и лудост, заяви тя.

Саймън Ковини, ирландският външен министър, предупреди Джонсън, че цялата търговска сделка за Брекзит може да бъде застрашена, ако протоколът за Северна Ирландия бъде едностранно отменен. Той каза, че е време за диалог, за компромис и партньорство между ЕС и Обединеното кралство за разрешаване на тези нерешени въпроси. Той добави, че само с такъв подход може да се постигне напредък и да се отговори на притесненията както на обществеността  в Северна Ирландия, така и на бизнеса в Обединеното кралство.

Джонсън беше освиркан от активисти, докато пристигаше в замъка Хилсбъро за преговорите, а протестиращите държаха транспаранти с надпис: „Отдръпнете се от Борис. Защитете протокола."

Сър Джефри Доналдсън, лидерът на ДЮП, каза, че протоколът „фундаментално подкопава основата за споделяне на властта в Северна Ирландия”, но трябва да се работи с него и добави,  че ще изчака да види какво предлага британското правителство, преди да реши дали партията му може да влезе отново във властта.

Говорителят на Джонсън заяви, че има място за компромис с ЕС, но подчерта,  че Великобритания вече има право да предприеме едностранни действия. „Запазваме правото да използваме член 16, защото  вярваме, че  има условията за използването му. Нашата задача е да защитим мира и демокрацията в Северна Ирландия и това ще бъде водещият принцип”.

Мая Йорданова
1602 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.05.17 | 09:11

5
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ

2022.05.17 | 06:05

1
санкции за великобритания, защо е окупирала половин ирландия

2022.05.17 | 09:03

4
Борко е професионален мошеник.
СЛАВА на Усрайна

2022.05.17 | 08:42

3
Рунтавия педрил да се тупка с кози и да освободи Северна Ирландия
СЛАВА на Усрайна

2022.05.17 | 08:41

2
Слава на Ира!

Добави коментар

Водещи новини