Лондон и Дъблин призоваха партиите в Северна Ирландия след победата на Шин Фейн да работят заедно за съставяне на правителство

  • 08 май 2022 17:19

  • 752
  • 1
Лондон и Дъблин призоваха партиите в Северна Ирландия след победата на Шин Фейн да работят заедно за съставяне на правителство
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Британското и ирландското правителства призоваха противопоставящите се една на друга политически сили в Северна Ирландия да работят заедно за възстановяване на споразумението за подялба на властта. Лондон и Дъблин направиха това след историческата победа на националистическата партия "Шин Фейн" на изборите в британската провинция, направили я първа политическа сила в северноирландския парламент, предаде АП, цирината от БТА.

Ирландският премиер Михол Мартин заяви, че "сега всички политически партии и избрани политически представители трябва да изпълнят мандата, който им е даден от избирателя".

"Споделянето на властта и партньорското начало, равнопоставеността и взаимното уважение са в основата на Споразумението от Разпети петък, което вече почти 25 години осигурява мира и прогреса в Северна Ирландия", добави той. "Съставянето на ново правителство на принципа на споделената власт е жизненоважно за прогреса и благоденствието на всички общности в Северна Ирландия."

Исторически успех за националистите в Северна Ирландия

В Лондон британският министър за Северна Ирландия Брандън Луис заяви, че утре ще се срещне с лидерите на северноирландските партии, за да обсъдят съставянето на работещо управление.

Луис потвърди британското становище, че Лондон иска да постигне споразумение с ЕС за уреждането на споровете около правилата за търговия след Брекзит, известни като Северноирландски протокол.

На изборите в Северна Ирландия "Шин Фейн", които искат обединение с Ирландия, спечелиха 27 мандата в 90-местния парламент и по този начин победиха Демократическата юнионистка партия (ДЮП), която ще има 25 депутати. Това е първият път в северноирландската история, когато ирландска националистическа партия печели избори.

Но поради деликатните механизми за споделяне на властта в северноирландската политика и поради продължаващите спорове около британското излизане от Евросъюза не е ясно дали "Шин Фейн" ще оглави ново правителство. ДЮП е против Северноирландския протокол, който предвижда митнически проверки за някои стоки, влизащи в Северна Ирландия от Обединеното кралство. Според юнионистите те са създали бариера между Северна Ирландия и Великобритания.

Сега заместник-председателят на "Шин Фейн" Мишел О'Нийл има правото да се кандидатира за първи министър (регионален премиер) на Северна Ирландия, но правителство няма да може да бъде съставено, ако ДЮП, най-голямата юнионистка партия, откаже да влезе в него със свой вицепремиер.

През февруари Пол Гиван от ДЮП подаде оставка като първи министър като протест срещу споразуменията след Брекзит, уреждащи въпроса за границите и митническите проверки, поради което правителството падна. Партията му обяви, че няма да се върне във властта, докато исканията ѝ по въпроса за граничния контрол не бъдат изпълнени.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
752 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.09 | 00:09

1
С М Ъ Р Т ЗА ИРЛАНДЦИТЕ!

Добави коментар

Водещи новини