Джонсън ще посети Северна Ирландия в опит да сложи край на политическата безизходица

  • 16 май 2022 06:54

  • 430
  • 2
Джонсън ще посети Северна Ирландия в опит да сложи край на политическата безизходица
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е ще бъде в понеделник в Северна Ирландия, за да се опита да сложи край на политическата безизходица, която пречи на създаването на регионална администрация, предаде Асошиейтед прес. 

Пътуването идва на фона на заплахите на правителството на Джонсън да развали споразумението за Брекзит с Европейския съюз.

Според Лондон ЕС е виновен за кризата.

Този месец Северна Ирландия гласува на парламентарни избори, които бяха спечелени от ирландската националистическа партия "Шин Фейн".

За първи път партия, която се стреми към съюз с Република Ирландия, спечели избори в бастиона на протестантската юнионистка власт, отбелязва АП.

Демократичната юнионистка партия остана на второ място и отказва да състави правителство и дори да позволи на законодателния орган да заседава, докато правителството на Джонсън не премахне въведените след Брекзит проверки на стоките, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Съгласно правилата за споделяне на властта, създадени като част от мирния процес в Северна Ирландия, правителство не може да бъде сформирано без сътрудничеството на националистическата и юнионистката партия, припомня АП.

Джонсън ще призове политическите лидери в Белфаст да се върнат към работата и да се заемат с въпроси, като рязкото повишаване на разходите за живот, съобщиха от офиса му в неделя.

От там посочиха, че той също така ще обвини ЕС, че отказва да отстъпи за граничните проверки и ще предупреди, че Великобритания ще „трябва да действа“, освен ако блокът не промени позицията си.

Северна Ирландия е единствената част от Обединеното кралство, която има обща граница с ЕС.

Когато Великобритания напусна блока през 2020 г., беше договорено споразумение ирландската сухопътна граница да остане свободна от митнически пунктове и други проверки, тъй като отворената граница е ключов стълб на мирния процес, сложил край на десетилетията на насилие в Северна Ирландия.

Великобритания отхвърли предложенията на ЕС за уреждане на търговския спор за Северна Ирландия

Вместо това има проверки на някои стоки, като месо и яйца, които влизат в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Срещу това споразумение се противопоставят юнионистите в Северна Ирландия, които твърдят, че новите проверки натоварват бизнеса и разкъсват връзките между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство.

Британското правителство признава, че разпоредбите дестабилизират мирното споразумение в Северна Ирландия.

Обединеното кралство заяви, че може да приеме закон, който да му позволи да не зачита части от договора за Брекзит, ако ЕС не се съгласи да премахне проверките. Ако това се случи, ЕС ще отвърне с правни действия и евентуално с търговски санкции, посочва АП.

Блокът от 27 държави е най-големият икономически партньор на Великобритания, напомня агенцията. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
430 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.16 | 09:43

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИ
БЕЗ ИЗХОД

2022.05.16 | 09:08

1
Западът е изправен пред систематична криза както в икономическа, така и в социална и изглежда няма решения, освен повече печатане на пари и война. Нито едно от двете няма да помогне.

Добави коментар

Водещи новини