Френски съд оправда крайнодесния политик Ерик Земур по обвинения, свързани с отричане на престъпления срещу човечеството

  • 12 май 2022 19:17

  • 383
  • 0
Френски съд оправда крайнодесния политик Ерик Земур по обвинения, свързани с отричане на престъпления срещу човечеството
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Френски съд оправда днес крайнодесния политик Ерик Земур, който по-рано през деня обяви кандидатурата си за предстоящите през юни парламентарни избори, по обвинения, свързани с "отричане на престъпления срещу човечеството", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обвиненията срещу Земур бяха повдигнати, след като той заяви, че ръководителят на френското правителство по време на Втората световна война Филип Петен е "спасител" на френските евреи. Висша съдебна инстанция в Париж потвърди оправдателната присъда по дело, заведено срещу политика заради коментари по телевизията от 2019 г., в които Земур, по това време е популярен участник в коментарно предаване, заяви, че политиките на Петен по време на войната са защитили френските евреи.

Администрацията на Петен в неокупираната от нацистите част на Франция (режимът във Виши) си сътрудничи с нацистка Германия за депортирането и изтреблението на евреи.

Днес съд потвърди решение на по-ниска инстанция, според което въпреки че Земур е омаловажил ролята на Петен, неговите коментари са били спонтанни и само накратко са засегнали темата, докато разговорът е бил съсредоточен върху други въпроси, и затова той не следва да бъде признат за виновен.

Коментарите на Земур обаче предизвикаха възмущение сред политически лобистки групи и това доведе до започването на разследване.

По-рано тази година друг френски съд глоби крайнодесния политик за подбуждане на расова омраза заради коментари, също направени на живо по телевизията, в които той нарече млади мигранти убийци, крадци и изнасилвачи.

Френски кандидат за президент олеква с над 10 000 евро

Последвайте канала на

Валери Зайцев
383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини