Френски кандидат за президент олеква с над 10 000 евро

  • 17 януари 2022 16:56

  • 568
  • 0
Френски кандидат за президент олеква с над 10 000 евро
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Френският крайнодесен кандидат-президент Ерик Земур беше признат днес за виновен за разпалване на расова омраза във връзка с негово изказване през 2020 г., предаде АП.

Съд в Париж нареди Земур да плати глоба от 10 000 евро и няколко хиляди евро обезщетение на организации, борещи се срещу расизма.

Процесът срещу него започна през ноември по обвинения в нанасяне на "публична обида" "подстрекаване към омраза или насилие" срещу група хора заради тяхната етническа, национална, расова или религиозна принадлежност. Делото беше свързано с негово изказване за децата мигранти, които идват във Франция, без да са придружавани от родители или настойници. "Те са крадци, убийци, изнасилвачи. Ние трябва да ги отпратим. Тези хора ни струват пари", заяви той през септември 2020 г. пред френска медия.

Земур, който и по-рано е бил признаван за виновен за слово на омраза, привлича привърженици със своята антиислямска и антиимигрантска реторика. Той е смятан за един от основните съперници на центристкия президент Еманюел Макрон на изборите през април. Макрон, който още не е потвърдил дали ще се кандидатира за втори мандат, е определян като фаворит според социологическите проучвания.

Валери Пекрес може да стане първата жена президент на Франция

 

Валери Зайцев
568 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини