Унгария смята предложеното от ЕС петролно ембарго срещу Русия за все още неприемливо

  • 11 май 2022 12:24

  • 457
  • 4
Унгария смята предложеното от ЕС петролно ембарго срещу Русия за все още неприемливо
© facebook.com/szijjarto.peter.official
Слушай новината Слушай новината

Предложението на Европейския съюз за налагане на петролни санкции срещу Русия би съсипало унгарската икономика и не предлага решение на огромните проблеми, които би създало пред страната. Това каза унгарският външен министър Петер Сиярто във видеообръщение, публикувано на страницата му във Фейсбук и цитирано от Ройтерс.

След проведените досега разговори Европейската комисия не е стигнала до решение, така че единственият начин за споразумение за петролно ембарго би бил, ако то се прилага само за морски превози на петрол, а всички доставки на руски петрол по тръбопроводи бъдат напълно освободени от санкциите, добави Сиярто.

Петролът поскъпна в очакване на ембарго от ЕС

В опит да отговори на унгарските притеснения и да убеди премиера Виктор Орбан да се присъедини към предложените от евроблока санкции срещу руския петрол, ЕС обмисля да предложи финансова компенсация на Будапеща. Това съобщиха снощи трима високопоставени служители от Брюксел, цитирани от "Политико". 

Според тях финансирането може да бъде насочено към Унгария като част от новата енергийна стратегия на ЕС, която трябва да бъде представена следващата седмица, за да се сложи край на зависимостта на Унгария от руски изкопаеми горива.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13104

Последвайте канала на

Калина Христова
457 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
GAZ

2022.05.11 | 18:34

4
Германската газоразпределителна компания Verbundnetz Gas (VNG), контролен пакет в която принадлежи на германския енергиен концерн EnBW, се съгласи да извършва плащания за руски газ по схемата, предложена от руската страна. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на компанията. „Ще платим сумата на фактурата, която ще продължи да бъде деноминирана в евро, по сметки в Газпромбанк в съответствие с планираната процедура, за да можем да осигурим навременно плащане към нашия доставчик... Предполагаме също, че конвертирането в рубли ще не предизвикват затруднения. Поне откриването на сметката мина напълно гладко.”

2022.05.11 | 14:41

3
УНГАРИЯ ДА ГО ДУХА
Гост

2022.05.11 | 13:27

2
Орбан май остана единствения достоен политик защитаващ интересите на страната си за разлика от продажните джендъри следващи чужди интереси и заемащи по команда от Вашингтон коланно- лакътна позиция

2022.05.11 | 12:36

1
Изритайте болшевишкия боклук Орбан от ЕС и да върви при идола си Путьо в Евразия

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини