Петролът поскъпна в очакване на ембарго от ЕС

  • 11 май 2022 10:29

  • 443
  • 2
Петролът поскъпна в очакване на ембарго от ЕС
©
Слушай новината Слушай новината

Котировките на петрола се повишиха тази сутрин в азиатската електронна търговия, след спад от общо 9 процента през предходните две сесии, на фона на опасения за доставките, в момент когато Европейският съюз работи за получаване на подкрепа за забрана над руския петрол, а големите производители предупредиха, че може да се затруднят да запълнят празнината при засилване на търсенето, предаде Ройтерс.

Сортът Брент поскъпна с 1,42 долара или 1,4 на сто до 103,88 долара за барел, а американският лек суров прибави 1,23 долара или 1,2 на сто до 100,99 долара за барел. И двата контракта поевтиняха с над 1 долара в по-ранната сесия.

Цените на петрола се понижават тази седмица, следвайки пазарите на суровини и акции, заради опасенията за удара върху икономическата активност от прогресивните ковид ограничения в Китай и рязкото повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Предлагането обаче все още е изправено пред предизвикателства.

Цената на газа в Европа над 1100 долара за 1000 кубични метра

ЕС предложи да наложи ембарго върху руския петрол, но гласуването, което се нуждае от единодушна подкрепа, бе отложено заради твърдата позиция на Унгария и опасенията, изразени от други европейски държави, че техните икономики могат да пострадат.

Въздействието на ембаргото може да е ограничено, ако забраната бъде смекчена, за да разсее притесненията на източноевропейските членки, но според анализатори цените на петрола все пак могат да се повишат.

Последвайте канала на

Калина Христова
443 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.11 | 11:16

2
Борел и Лайнен са умствено ограничени.
шибания

2022.05.11 | 10:57

1
шибания педалски съюз но води към заколение

Добави коментар

Водещи новини