Нечувано от 40 години. Германската инфлация през април стигна 7,4%

  • 11 май 2022 10:00

  • 428
  • 3
Нечувано от 40 години. Германската инфлация през април стигна 7,4%
© Pixabay

Германската годишна инфлация се ускори през април до нов 40-годишен връх от 7,4% с оглед на продължаващото рязко поскъпване на енергийните цени след началото на руската инвазия в Украйна, потвърждават предварителните данни на немската официална статистика Destatis, информира БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,8% спрямо предходния месец, когато скочи с 2,5%.

Инфлацията на годишна база се ускори до 7,4% от 7,3% през март, достигайки поредно най-високо ниво от есента на 1981 година, когато също имаше ръст на цените на минералните петролни продукти в резултат на първата война в Персийския залив.

Основният възходящ натиск върху инфлацията през април дойде от цените на енергийните продукти, които скочиха с 35,3% на годишна база след ръст с 39,5% през март. Солиден ръст с 98,6% имаше при цените на мазута, на моторните горива цените нараснаха с 38,5%, а на природния газ - 47,5%.

След началото на руската инвазия в Украйна на 24-и февруари, цените на природния газ и минералните петролни продукти се увеличиха значително и продължават да оказват значително влияние върху все по-високия темп на инфлация в Германия. Допълнителни фактори за растящата инфлация през текущия месец бяха и оставащите проблеми с веригите на доставки, причинени от коронавирусната пандемия, както и значителното увеличение на цените на енергийните продукти нагоре по веригата на икономическия процес, посочва Destatis.

Според немската статистика влиянието на войната в Украйна върху цените става все по-видимо.

Има обаче солидно повишаване с 8,6% и на цените храните след растеж с 6,2% месец по-рано. По-високи цени бяха  регистрирани за всички групи храни, главно хранителни мазнини и масла (скок с 27,3%), месо и месни продукти (с 11,8%), млечни продукти и яйца (с 9,4%) и пресни зеленчуци (с 9,3%).

Цените на услугите се повишиха с 3,2% след растеж с 2,8% през март.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) нарасна през април с 0,7% спрямо март, като растежът ѝ на годишна база се ускори до 7,8% от 7,6% месец по-рано.

За първи път от 27 години Гърция регистрира двуцифрена инфлация

Последвайте канала на

Десислава Станева
428 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
GAZ

2022.05.11 | 18:35

3
Германската газоразпределителна компания Verbundnetz Gas (VNG), контролен пакет в която принадлежи на германския енергиен концерн EnBW, се съгласи да извършва плащания за руски газ по схемата, предложена от руската страна. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на компанията. „Ще платим сумата на фактурата, която ще продължи да бъде деноминирана в евро, по сметки в Газпромбанк в съответствие с планираната процедура, за да можем да осигурим навременно плащане към нашия доставчик... Предполагаме също, че конвертирането в рубли ще не предизвикват затруднения. Поне откриването на сметката мина напълно гладко.”

2022.05.11 | 11:00

2
ЯЖТЕ МИ ЛАЙНАТА КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИ
Еми...

2022.05.11 | 10:24

1
Плащат си за тарикатлъка, можеше да приемат Украйна в НАТО през 2008-а и немаше да ги има тия ексцесии.

Добави коментар

Водещи новини