Инфлацията в Испания отново е тръгнала нагоре

  • 30 май 2022 12:01

  • 554
  • 1
Инфлацията в Испания отново е тръгнала нагоре
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията в Испания отново е тръгнала нагоре през май, за да достигне 8,7 на сто на годишна основа или 0,4 пункта повече, отколкото през април. Това се посочва в първоначална прогноза на Националния статистически институт (INE), публикувана днес и цитирана от Франс прес.

Тази динамика се обяснява със скока на цените на хранителните стоки и на горивата, което е силно повишение на годишна основа и се случва въпреки предприетите от испанското правителство мерки, за да се намалят потребителските сметки.

Повишението през май идва след лек спад през април (8,3 на сто), който даваше надежда за началото на понижаване след пика от 9,8 на сто през март - или най-високото равнище в Испания от 37 години. 

Базисната инфлация, която не отчита някои цени като тези на енергията и се коригира спрямо сезонните вариации, също се е повишила, за да достигне 4,9 на сто или най-високото равнище от 1995 година.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който позволява да се правят сравнения с други страни в еврозоната, се е увеличил с 8,5 на сто на годишна основа, уточнява статистиката.

Годишната инфлация в Испания е 8,3 на сто за април

Испания, подобно на много страни в света, се сблъсква през последните месеци с по-висока инфлация заради напрежението около подновяването на икономическата дейност след ковид кризата и войната в Украйна.

За да се опита да удържи това повишение, испанското правителство прие план за преки помощи от 6 милиарда евро, предназначени за домакинствата и компаниите и ориентирани основно към цените на електроенергията.

Този план включва субсидии за горива, увеличение на жизнения минимум и удължаване до 30 юни на действащото от миналата година понижение на данъците, чиято цел е да намали сметките за електричество.

Според министърката на икономиката Надя Калвиньо тези мерки ще позволят постепенно понижение на потребителските цени през идните месеци, като пикът е бил достигнат през март, предаде БТА.

Калина Христова
554 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.05.30 | 13:27

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини