Земан: Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенген

  • 10 май 2022 14:10

  • 1216
  • 1
© Пресцентър на Президентството

Чешкият президент Милош Земан посочи, че Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство. Това обясни държавният глава след срещата си с Румен Радев, предава Нова телевизия. 

„Повече време посветихме на руската агресия в Украйна. По този въпрос имаме абсолютно сходство. И двамата се учудихме каква голяма бе разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати”, уточни Земан.

По думите му е парадокс, че руснаците от една страна се заклеват в славянско братство, а от друга - спират доставките на газ на две славянски държави - Полша и България.

„Дискутирахме отсрочването на енергийните санкции за някои държави членки на Европейския съюз. Засега става дума за Унгария, Словакия и Чехия. Изглежда, че към тази молба ще се присъедини и България”, добави чешкият държавен глава.

Радев в Чехия: Руската агресия в Украйна руши утвърдения международен ред

От своя страна Румен Радев заяви, че пълноценният политически диалог на най-високо държавно ниво е важно условие за развитие на отношенията във всички области от взаимен интерес.

Подчерта, че визитата му е доказателство за успешния диалог на всички равнища.

„Благодаря на президента за устойчивата подкрепа за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в Шенген”, подчерта българският президент.

Виолета Симеонова
1216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.10 | 15:12

1
Mnogo si klati glavata tozi

Добави коментар

Водещи новини