Съдът намали присъдата на Франсоа Фийон

  • 09 май 2022 21:01

  • 796
  • 2
Съдът намали присъдата на Франсоа Фийон
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Апелативен съд във Франция потвърди осъдителната присъда на бившия премиер Франсоа Фийон за незаконно присвояване на обществени средства, но я намали с една година, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Фийон бе осъден през 2020 г. на пет години затвор, три от които условно, за това, че е платил на съпругата си около 1 милион евро обществени пари за минимална работа в качеството ѝ на негов собствен парламентарен сътрудник. Скандалът сложи край на амбициите му да стане президент на Франция.

Ново разследване срещу бившия френски премиер Франсоа Фийон

Съдът промени присъдата на четири години затвор, три от които условно.

Когато избухна скандалът, Фийон отрече да е извършил нещо незаконно и каза, че срещу него се води мръсна кампания, но по-късно призна, че е направил погрешна преценка.

Бившият френски премиер претърпя неуспех като кандидат за президент през 2017 г. и оттогава работи във финансовия сектор. Той беше подложен на критики заради работата си за руските компании "Зарубежнефт" и "Сибур". Малко след началото на войната в Украйна в края на февруари, Фийон каза, че при тези обстоятелства не може да продължи да бъде член на управителните им съвети.

Мая Йорданова
796 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.09 | 23:09

1
СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА ФРАНЦИЯ

2022.05.10 | 00:06

2
Да излезе първо от затвора.

Добави коментар

Водещи новини