Словакия обмисля да купи турски бойни дронове Байрактар

  • 14 април 2022 16:49

  • 411
  • 0
Словакия обмисля да купи турски бойни дронове Байрактар
© Getty images (архив)

"Словакия дава сигнал, че може да стане втората страна в ЕС, която ще се сдобие с турски бойни дронове "Байрактар", съобщава в."Дейли сабах".

Намерението на Словакия бе потвърдено от словашкия министър на отбраната Ярослав Над, който в сряда заяви, че преговорите за придобиване на бойни безпилотни самолети за въоръжените сили на страната напредват.

"Работата по придобиване на дронове за словашките въоръжени сили се придвижват напред", заяви Над след среща с Халюк Байрактар, главен изпълнителен директор на турската компания "Байрактар", производител на безпилотните самолети "Байрактар".

"Добър разговор проведох днес с г-н Байрактар от Турция, и дискусиите с други производители на дронове продължават", посочи Над в туит, в който бе показан модел на безпилотен самолет "Байрактар ТБ2" със словашки обозначения.

"Изпитаните в бойни условия дронове вече са доказали възможностите си в Либия, Сирия и конфликта в Нагорни Карабах", отбелязва вестникът. Турция освен това е продала на Киев няколко партиди бойни безпилотни самолети "Байрактар ТБ2".

Компанията "Байрактар" е подписала споразумения за износ с най-малко 19 страни, включително споразумение за съвместно производство с Украйна.

През уикенда Сърбия потвърди намерението си да се сдобие с дронове ТБ2, след като сръбският президент Александър Вучич обеща да засили допълнително отбраната на страната на фона на напрежения на Балканите и руската инвазия в Украйна. Вучич заяви, че миналата седмица е поискал от президента Реджеп Тайип Ердоган да снабди Сърбия с дронове. "Турският президент ми обеща, че можем да ги получим", каза Вучич.

"Дроновете Байрактар ТБ2 са използвани и от Катар, Азербайджан и Полша, която през май миналата година стана първата страна членка на ЕС и НАТО, купила дронове от Турция", отбелязва вестникът.

Полша иска спешно да купи американски дронове

Последвайте канала на

Валери Зайцев
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини