Полша иска спешно да купи американски дронове

  • 17 март 2022 06:46

  • 487
  • 2
Полша иска спешно да купи американски дронове
© Pixabay

Полша иска да купи няколко дрона Ем Кю-9 "Рийпър" (MQ-9 Reaper) от САЩ по специална ускорена процедура и планира допълнителни поръчки на по-късен етап, предаде Ройтерс, информира БТА.

Плановете на полските власти са свързани с нарастващите притеснения за сигурността на страната след началото на руската инвазия в съседна Украйна, отбелязва британската агенция. 

„Планираме спешно да се снабдим с първите безпилотни системи Ем Кю-9 "Рийпър" . . . Преговаряме за доставките на няколко сета“, каза днес в интервю подполковник Кшиштоф Платек, който е говорител на агенцията за въоръжение към полското министерство на отбраната.

Той допълни, че успоредно с това Полша работи по програмата „Зефир“, в рамките на която се водят преговори за поръчката на безпилотни летателни апарати със средна надморска височина и голяма издръжливост. Платек отказа да разкрие точния модел на дроновете, които страната може да поръча. 

Полша се надява първите дронове да бъдат доставени преди края на годината. Стойността на планираната поръчка не беше оповестена от министерството. 

„Тази поръчка е отговор на. . . ситуацията около сигурността, особено в Централна Европа“, каза Платек, визирайки войната в Украйна. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
487 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДАСКАЛА С ТАНКА

2022.03.18 | 22:34

2
ДА ОСТАВИМ ЛАМПАТА НА БАЛКОНА ДА СВЕТИ? ДА МЕ УЦЕЛИТЕ ПО-ЛЕСНО С ДРОНА С ТРОТИЛ :)

2022.03.17 | 09:54

1
ИДВА КРАЯТ НА ИМПЕРИЯТА НА ЛЪЖИТЕ СРАЩ!

Добави коментар

Водещи новини