Латвия преустановява издаването на "златни визи" за граждани на Русия и Беларус

  • 08 април 2022 09:09

  • 447
  • 2
Латвия преустановява издаването на "златни визи" за граждани на Русия и Беларус
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Латвия няма да издава "златни визи" на граждани на Русия и Беларус до 30 юни 2023 г. съгласно прието вчера решение на парламента, предаде ДПА. Тези визи дават право на постоянно пребиваване на лица от държави извън ЕС срещу инвестиции в страната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10612

Латвийските депутати допуснаха изключения за професионални или образователни цели, както и за събиране на семейства. С новите разпоредби се затягат законовите изисквания за издаване и отнемане на разрешителни за постоянно пребиваване в балтийската република. Такъв документ например ще се отказва или отменя за лица, които подкрепят военни престъпления. Това ще важи и при разглеждане на въпроса за получаване на гражданство.

Русия: Украйна постави неприемливи условия на преговорите

По данни на миграционните власти в Латвия е издала временни разрешителни за постоянно пребиваване на над 10 хиляди граждани на Русия. Малко повече от половината от тях са придобили това право чрез закупуване на имот и "златна виза". Освен това към 40 хиляди руски граждани са с постоянно право на пребиваване в Латвия.

В ЕС отдавна се спори за т.нар. златни визи, които на практика дават достъп до всички страни от ЕС заради свободното придвижване вътре в блока. Имайки предвид и военното нахлуване на Русия в Украйна, ЕС призова страните членки да прекратят практиката за издаване на такива визи.

Калина Христова
447 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.08 | 11:47

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
too late...

2022.04.08 | 09:19

1
друзя...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини