Гръцкото правителство прие мерки за осигуряване на енергийната сигурност на страната

  • 31 март 2022 13:55

  • 245
  • 0
Гръцкото правителство прие мерки за осигуряване на енергийната сигурност на страната
© Getty (архив)

Групата за управление на кризи към гръцкото правителство, която заседава вчера, е приела пет мерки за осигуряване на енергийната сигурност на страната в случай на ескалация на конфликта в Украйна и свързаните с това възможни проблеми с енергийните доставки от Русия, съобщи телевизия Скай, цитирана от БТА.

Приетите мерки на заседанието, ръководено от министъра на енергетиката Костас Скрекас, бяха оповестени днес от говорителя на правителството Янис Иконому. Те са следните:

- До петък операторът на националната система за природен газ ДЕСФА ще внесе в министерството на околната среда и енергетиката проучване за съотношението цена-полза за разполагането на плаващ резервоар за втечнен природен газ в терминала в Ревитуса.

- До вторник ДЕСФА ще информира за резултатите от консултациите с италианската компания SΝΑΜ за възможностите за съхраняване на стратегически резерви от природен газ в подземни хранилища в Италия.

- Операторът ще актуализира оценките за допълнителни доставки на втечнен природен газ, ако възникне нужда от тях в случай на пълно спиране на доставките на газ от Русия.

- Държавната газова компания ДЕПА ще следи разполагаемостта на втечнен природен газ на международните пазари, за да осигури допълнителни доставки в случай на нужда.

- До вторник Държавната електрическа компания ДЕИ ще внесе годишен план за добива на въглища за осигуряването на безпрепятствена работа на наличните топлоелектрически централи.

"Освен това на европейско равнище се разглеждат евентуални проблеми в доставките на определени стоки, с които много страни се снабдяват от Русия и от Украйна. В момента в Гърция подобни проблеми няма", каза Иконому.

Било е решено да се засилят проверките за евентуални нелоялни търговски практики и случаи на спекула чрез създаване на изкуствен дефицит, особено с оглед на наближаващите великденски празници.

По 200 евро великденска помощ в Гърция за бедни семейства

Последвайте канала на

Валери Зайцев
245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини