Гърция обмисля намаляване на ДДС за хляба и олиото; обсъжда се внос на царевица от България

  • 28 март 2022 12:30

  • 317
  • 0
Гърция обмисля намаляване на ДДС за хляба и олиото; обсъжда се внос на царевица от България
© Novini.bg

Гръцкото правителство обмисля да намали данък добавена стойност (ДДС) за хляба и олиото, като идеята е тези продукти да се облагат с данък в размер на 6 на сто, съобщава гръцкото издание „Мъни ревю“, отбелязвайки, че в момента той е 13 процента. В рамките на няколко дни, заради поскъпване на суровините и електроенергията, цената на хляба, който е основен продукт в потребителската кошница на гръцките граждани, се е увеличила с 20 на сто, посочва изданието.  

Изчисленията обаче показват, че намалението на ДДС на хляба ще струва на държавния бюджет 150 милиона евро, като съществуват и опасения, че мярката може да не повлияе реално на цената му.

Какво може да се купи с минимална заплата у нас и в съседна Гърция?

На заседание на правителството, което ще се състои днес под председателството на премиера Кириакос Мицотакис, ще бъде обсъден възможният дефицит на стоки заради войната в Украйна и допълнителни мерки за подпомагане на домакинствата.

Според предварителните прогнози инфлацията през март в Гърция е близо 8 на сто, отбелязва изданието.

Внос на царевица от България, Румъния и дори от Южна Америка ще се обсъжда на днешното правителствено заседание, пише по темата в. „Етнос“. Кабинетът на Мицотакис обмисля алтернативни доставки на стоки, които сега не могат да дойдат от Русия и Украйна. Предложенията са още за внос на олио от Аржентина и жито от европейски държави и Канада.

Правителството ще обсъжда и финансова помощ за животновъди и земеделци.  

Последвайте канала на

317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини