Нови правила за борба с коронавируса в Австрия

  • 24 март 2022 06:42

  • 2120
  • 0
Нови правила за борба с коронавируса в Австрия
© Getty Images/Guliver (архив)

С един ден закъснение министерството на здравеопазването на Австрия съобщи днес новите мерки за предпазване от коронавируса, които влизат в сила от утре до 16 април. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Маските тип ФФП 2 остават задължителни във всички закрити помещения, обществения транспорт, търговските обекти, салоните за услуги, хотелите, спортните съоръжения (с изключение на времето, когато се практикува спорт), на работа, културни събития и мероприятия в свободното време, в болници, старчески домове и домове за болни хора. В заведенията за хранене маската може да се свали, когато хората седнат на маса за консумация. Маските не са задължителни у дома и при репетиции с постоянен състав на групата, например театрални трупи, хорове и оркестри.

Австрийското правителство представя нови мерки за икономическа помощ

На събития в затворени помещения с повече от 100 присъстващи без определени места организаторите може да избират между задължителна маска или зелен сертификат, респективно отрицателен Пи Си Ар тест. И нощните заведения имат право да предпочетат някой от тези два варианта. На събития с повече от 100 присъстващи, които имат определени места – театри, опери, кина – маската тип ФФП 2 е задължителна.

Мерките за карантина се разхлабват: 

Когато заболяването от КОВИД-19 протича по-тежко, болните може да се тестват и да прекъснат карантината след десетия ден, в случай че тестът е негативен или е позитивен, но Ст-стойността е минимум 30, което означава, че вече не предават зараза, и през последните 48 часа не са имали никакви симптоми. 

Когато заболяването протича по-леко, болните имат право да се тестват и да прекъснат карантината след петия ден, ако през последните 48 часа са били без симптоми, Пи Си Ар тестът е бил отрицателен или ако е положителен, Ст-стойността е минимум 30.  

Освен това съществува възможност карантината да бъде прекъсната и без тест. В такъв случай болните трябва да са без симптоми през последните 48 часа и в следващите пет дни да носят маска при контакт с други хора. Освен това е забранено да посещават здравни заведения, заведения за хранене, фитнес центрове и масови мероприятия. Ако работят в обект от по-горе посочените, им е разрешено да работят, но само с маска тип ФФП 2. Изброените задължения отпадат, ако хората си направят Пи Си Ар тест, който даде отрицателен резултат, или ако е положителен, Ст-стойността му е минимум 30.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
2120 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини