Антисемитските прояви са се увеличили с над 80% в Германия

  • 26 юни 2024 07:01

  • 492
  • 1
Антисемитските прояви са се увеличили с над 80% в Германия
© Getty Images (архив)

Антисемитските прояви в Германия -  от графити до опити за подпалване - са се увеличили с около 83% през миналата година след извършената от "Хамас" атака срещу Израел на 7 октомври и израелската военна офанзива в ивицата Газа, съобщи Федералната асоциация на центровете за изследване и информация за антисемитизма (РИАС/RIAS), цитирана от Ройтерс.

Около половината от 4782-те регистрирани антисемитски инциденти са свързани с антиизраелски активизъм, като много от тях включват отричане на нацисткия Холокост, по време на който са избити 6 млн. евреи, посочва РИАС.

Въпреки че антисемитизмът се засилва в световен мащаб, той е особено чувствителна тема в Германия, където еврейските институции са под силна полицейска защита, отбелязва БТА.

Годишен доклад констатира най-тежкия изблик на антисемитизъм от Втората световна война

Критици, сред които видни германски интелектуалци от еврейски произход, твърдят, че това е е резултат от факта, че германските власти и медии не правят достатъчна разлика между антисемитизма и критиките към Израел. 

В седмицата след извършената от "Хамас" атака,  канцлерът Олаф Шолц повтори идеята за сигурността на Израел  като "мотив за действие на правителството" или въпрос от национален интерес за Германия.

В своя доклад за антисемитизма РИАС цитира инциденти като напр. унищожаване на израелско знаме, издигнато в знак на солидарност с Израел след 7 октомври. При друг инцидент "Освободете Палестина от ционистите" е било изписано на вратата на тоалетна, а думите "Спасете Израел" и звездата на Давид са задраскани.

Феликс Клайн, правителственият служител, натоварен с координацията на борбата с антисемитизма, каза, че антисемитизмът вече е бил във възход още преди 7 октомври, отчасти благодарение на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AзГ).

AзГ заяви, че Германия, която има еврейско население от около 225 000 души, трябва да се откаже от изкуплението на миналите си престъпления. Тази партия има членове, обвинени, а в някои случаи и осъдени, за използване на нацисткия език.

Клайн заяви, че много инциденти оттогава могат да бъдат проследени назад към нарастващата мюсюлманска общност в Германия, и призова мюсюлманските асоциации да се обявяват по-активно срещу това.

Регистрираните в Германия антимюсюлмански инциденти също са се увеличили през миналата година, заяви вчера мрежата от неправителствени организации CLAIM, която наблюдава ислямофобията.

Последвайте канала на

Владимир Василев
492 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sarbeca

2024.06.26 | 08:27

1
Чифута е ниско подобие на човек, паразит, враг на човечеството, известен с това, че винаги лъже, мами, известен с кръвосмешателство, болен извратен в кръвтта, подъл, лукав, нечистоплътен, хлъзгав и лицемерен! Евреинт предаде Христос, евреин стои зад всяка война случвала се в Европа включително и 2-те световни! Евреи стоят зад извратеното движение лгбт, евреинът трябва да бъде унищожен, това е паразит, противен и вреден за човека !

Добави коментар

Водещи новини