Кралица Елизабет Втора отбелязва в неделя 70 години на престола

  • 02 февруари 2022 12:25

  • 535
  • 0
Кралица Елизабет Втора отбелязва в неделя 70 години на престола
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Кралица Елизабет Втора, най-прочутият монарх на планетата, ще премине в неделя историческия праг от 70 години на трона, но вече рядко се появява пред обществеността, откакто през октомври започнаха проблеми със здравето ѝ, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Никой жив днес монарх не е бил на престола толкова дълго.

Радостният ден 6 февруари е придружен за нея и с нотки горчивина; обичайно тя го прекарва в уединение в кралското имение Сандрингам. Защото 1952 г., когато 25-годишната тогава Елизабет се възкачва на престола, е и годината на смъртта на баща ѝ крал Джордж Шести, към когото е твърде привързана. Той умира на 56 години от рак на белия дроб.

Няма признаци тази година нещата да стоят другояче. Не бе съобщено за никакви публични събития.

Деветдесет и пет годишната кралица, все така изключително популярна след дългите години живот, изцяло посветен на короната, дискретно замина на 23 януари за Сандрингам - на 3 часа път северно от Лондон. По принцип тя остава там два месеца около празниците, но тази година отложи пътуването заради силно заразния коронавирусен вариант Омикрон, започнал да се разпространява в Лондон през декември. Очаква се в близките седмици Елизабет Втора да живее в имението.

Властите анонсираха четиридневни тържества в цялата страна по случай нейния платинен юбилей в началото на юни. Британците посрещнаха с радост новината.

"Trooping the Colour" - "парадът на знамената", с който официално се отбелязва всяка година нейният рожден ден, ще сложи на 2 юни началото на този дълъг празничен уикенд. В шествието ще се включат 1400 войници, 200 коня и 400 музиканти. За 4 юни е насрочен голям концерт в Бъкингамския дворец, а за 5 юни - 200 000 юбилейни банкети между приятели и съседи. Един от тях, в Уиндзор, изглежда ще бие световния рекорд за най-голям пикник, събирайки близо 1600 участници.

Обявен бе и конкурс за сладкиши; същевременно предвидена за 5 юни историческа реконструкция на 70-годишното царстване на кралицата, невъзмутимо преминала през епохи и кризи, ще обедини британските традиции, историята и изкуството на улични артисти.

Кралица Елизабет II проведе първа публична проява за пръв път от 19 октомври

Сандрингам - едно специално място

Според британския печат, след като пристигнала в Сандрингам, Елизабет Втора се е настанила в Уд Фарм, а не в големия замък. Именно в тази сравнително скромна и усамотена петстайна къща с изглед към Северно море се оттегли през 2017 г. нейният съпруг принц Филип, преди пандемията от ковид да го накара да се върне в Уиндзорския дворец. Той почина през април миналата година. Филип обичаше да прекарва в Уд Фарм дните си в четене, рисуване и разходки. Когато й бе възможно, Елизабет Втора също с удоволствие водеше там живот, различен от традиционната кралска помпозност.

Докато кралицата пътуваше за Сандрингам, бе разпространена снимка, показваща я седнала отзад в един "Рейндж Роувър" и увила глава с копринен шал, щампован с птици.

Сандрингам винаги е бил специално място за нея - там се оттегли принц Филип, там е починал баща ѝ, също и нейният дядо Джордж Пети, както и майката на Джордж Пети кралица Александра.

Откакто през октомври започнаха неизяснените ѝ здравни проблеми и лекарите настояха тя да ограничи дейността си, публичните появи на кралица Елизабет Втора се броят на пръсти.

Последната бе излъченото в запис послание по случай Рождество Христово, посветено до голяма степен на нейния "обичан Филип". Тя сподели колко много й липсват неговият "палав поглед" и смехът му. Бракът им продължи 73 години.

Преди Елизабет Втора само двама монарси в историята са надхвърляли прага от 70 години на трона - френският крал Людовик Четиринайсети, властвал 72 години и 110 дни от 1643 до 1715 г., и кралят на Тайланд Пумипон Адулядет (70 години и 126 дни от 1946 до 2016 г.).

Последните седмици не бяха лесни за нея. В средата на януари тя отне от своя син Андрю, често описван като неин любимец, военните му звания и попечителства, затваряйки за принца всички врати за връщане към публичния живот заради гражданския процес срещу в Ню Йорк. Андрю е обвинен в сексуално посегателство преди 20 години върху непълнолетно момиче, което му пратил покойният педофил Джефри Епстийн.

Тази сянка тегне над празненствата по повод юбилея, без които с радост би минала 95-годишната кралица. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини