Очаква се Макрон и Путин да разговарят заради руско-украинската криза

  • 28 януари 2022 09:40

  • 703
  • 0
Очаква се Макрон и Путин да разговарят заради руско-украинската криза
© Getty Images, архив

Напрежението около Украйна поставя на изпитание отношенията между френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и руския му колега Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През, пише в. "Фигаро". Очаква се двамата държавни глави да разговарят днес с цел да постигнат деескалация.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5528

Това може да се окаже завой в политиката на Макрон спрямо Русия, отбелязва френското издание, според което президентът на страната дълго време се е надявал на затопляне на отношенията с Москва, но думите и поведението му са станали по-твърди заради агресивната външна политика на Путин и неговите опити да дестабилизира Европа.


"Русия стана сила, допринасяща за нестабилност", твърди вече Макрон, който демонстрира подкрепата си за Киев от началото на кризата.

"Макрон продължава политиката си на протегната ръка" към Путин. Досега демонстрираната от него готовност за диалог обаче не се оправдава, коментира друг френски всекидневник - "Монд".

Докато е ротационен председател на ЕС, Франция не може да направи много, без да мине през съюза, отбелязва в. "Депеш". Според френското издание това лишава страната от възможност за самостоятелни маневри.

САЩ с ново предупреждение към Русия
Преди време повечето държави отхвърлиха идеята за започване на стратегически диалог с Путин, предложена от Макрон и тогавашната германска канцлерка Ангела Меркел, като предпочетоха да оставят тази отговорност на САЩ и НАТО, пише "Депеш".

Газът поставя Европа и Русия във взаимна зависимост. Затова въпросът за енергетиката е от ключово значение, подчертава френското издание.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди украинския си колега Володимир Зеленски, че украинската столица може да бъде "оплячкосана" при евентуална руска инвазия, пише британският в. "Индипендънт".

Зеленски е обсъдил с Байдън съвместни действия за деескалация на напрежението с Русия
Според анонимен източник на изданието американският държавен глава е казал, че нашествието предстои в скоро време и е почти сигурно, след като земята замръзне. Тази оценка не беше спомената в публикуваното от Белия дом изявление за вчерашния разговор, отбелязва британският всекидневник. "Индипендънт" посочва, че украинското правителство изглежда не смята евентуален конфликт за толкова вероятен, колкото Байдън.

Русия обмисля "сериозно предложение" за инспекция на американски ракетни бази, целящо да намали напрежението, свързано с Украйна, пише друг британски вестник - "Телеграф".

Вашингтон заяви, че е направил насрещни предложения, след като САЩ и НАТО отхвърлиха искането на Москва за недопускане на евентуално приемане на Киев в Алианса. Предложенията включват договори за контрол на въоръженията, ограничаване на военните учения, както и предоставяне на Москва на достъп до обекти на НАТО в Европа - нещо, което Русия отдавна иска.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че има възможност за започване на диалог по "вторични проблеми", но изрази съжаление за липсата на напредък по основното искане на Кремъл - да бъде изключено евентуално приемане на Украйна в Алианса.

Лавров: Отговорите на НАТО и САЩ не отговарят на опасенията ни
Представител на руското министерство на външните работи каза вчера, че страната му смята една война с Украйна за немислима, припомня "Телеграф".

Пентагонът заяви, че е бил подготвен за кризата в Украйна, и посочи кои американски военни сили може да бъдат разположени в Източна Европа с цел подобряване на сигурността, пише в. "Вашингтон пост".
Евентуално разполагане на военни сили на САЩ може да подсили значително възможностите на НАТО в Европа. Пентагонът обаче трябва да балансира между демонстрацията на решителност, работата с европейските съюзници, избягването на потенциално влошаване на ситуацията и запазването на фокуса си върху свързаните с Китай опасения за сигурността в други региони, отбелязва американският всекидневник.

Президентът Байдън изключи възможността за изпращане на американски войски да се сражават в Украйна при евентуален конфликт. Има обаче редица други възможности за разполагане на войски по източната граница на НАТО, пише "Вашингтон пост".

Нюланд: САЩ се надяват Русия да се върне на масата за преговори

Американското издание цитира Елбридж Колби, високопоставен служител на министерството на отбраната по време на администрацията на Тръмп, според когото администрацията на Байдън трябва ясно да заяви, че подкрепя НАТО и ще продължи да бъде част от него, но в същото време да предупреди съюзниците, че САЩ трябва "наистина да дадат приоритет" на Азия. "Фактът, че има кризи, не променя ни най-малко основните факти, а те са, че Азия е най-важният регион, а Китай - основната заплаха за нас", казва той.

Теодора Павлова
703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини