В Испания разбиха група за фалшифициране на ваксинационни паспорти

  • 25 януари 2022 18:23

  • 3066
  • 0
В Испания разбиха група за фалшифициране на ваксинационни паспорти
© Getty Images/Guliver

Испанската полиция съобщи днес, че е задържала седем заподозрени членове на международна престъпна група, която изготвяла и продавала фалшиви паспорти за ваксинация срещу коронавирус, както и удостоверения за отрицателни резултати от тестове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31526

Испанският клон на организираната престъпна група, която е рекламирала услугите си в антиваксърски групи в различни чат приложения, е добавил с измама към националния ваксинационен регистър най-малко 1600 души с помощта на здравни служители.

Миналата година страните от Европейския съюз се договориха да създадат стандартизиран ковид сертификат с Кю Ар код, така че хората, които са ваксинирани или имат отрицателен резултат от тест, да могат да пътуват и да посещават събития. Това породи и търсене на фалшиви паспорти.

Полицията е арестувала шестима души в Мадрид и един в Барселона, но не съобщи допълнителна информация за тях.

Те ще бъдат обвинени в подправяне на документи и престъпления срещу общественото здраве. Полицията съобщи, че продължава да води разследване за предполагаема кражба на пароли на регистъра на ваксинираните. Разследват се и добавените в регистъра 1600 души.

Групата разделяла клиентите си на 2 групи, в зависимост от доходите им, и взимала съответно по 200 или 1000 евро за фалшив сертификат за ваксинация, който трябвало да бъде изпратен до 2 дни след плащането. Цената на фалшив Пи Си Ар тест била 50 евро.

Лидерите на престъпната група са действали от Франция, където, за разлика от по-голямата част от Испания, ваксинационният паспорт е задължителен за посещението на обществени места като ресторанти или киносалони.

Испанската полиция е предала цялата информация от разследването на френските власти.

В Испания заразените с COVID-19 са се увеличили с 3 млн. души за 45 дни

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
3066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини