В Испания заразените с COVID-19 са се увеличили с 3 млн. души за 45 дни

  • 19 януари 2022 16:15

  • 647
  • 6
В Испания заразените с COVID-19 са се увеличили с 3 млн. души за 45 дни
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

В Испания за първи път от 2 ноември насам кумулативната честота на коронавируса е спаднала с 91 пункта и вече е 3 306 случая на 100 000 жители, съобщава БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31552

От началото на шестата вълна, само за месец и половина броят на заразените с Covid-19 се е увеличил с три милиона души и все още държи рекордно високи стойности, но експертите смятат, че скоростта на заразяване с Омикрон варианта вече намалява. 

Има и скептици, които мислят, че забавянето се дължи на по-малкото тестове, които се регистрират официално когато се правят, а не защото има по-малко инфекции.

Испания регистрира антирекорд по заболели

Като цяло обаче повечето епидемиолози предричат пик на шестата вълна в края на тази и началото на следващата седмица. 

След това в зависимост от броя на заразените ще стане ясно дали ще останем в т.нар. плато на заболеваемостта или ще има рязък спад. 

Опитът от Южна Африка, където за първи път бе засечен варианта Омикрон показва, че 5 седмици след бързото покачване започва спад.

„Имайки предвид, че в момента 97% от случаите в Испания са с Омикрон, твърде вероятно е да имаме същия сценарии“, казва Салвадор Пеиро от Фондацията за биомедицински изследвания във Валенсия. 

Според него краят на шестата вълна няма да настъпи до втората половина на февруари.

Испания разреши поставяне на четвърта доза от ваксините срещу COVID-19

След това ще има период на стабилност, по-дълъг в Европа, където броят на ваксинираните с две и три дози е висок, и не толкова продължителен в Африка, където едва 15 % от населението е ваксинирано, твърди професор Хуан Хосе Бадиола от Универститета в Сарагоса. Затова единственият изход е „да помогнем на тези страни да увеличат процентите си на ваксинация", казва той.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
647 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Професор Ехуд Кимрон

2022.01.19 | 17:18

6
Министерство на здравеопазването Израел, време е да признаем провала. В крайна сметка истината винаги излиза наяве, а истината за политиката в условията на коронавирусна пандемия започва да се разкрива. Когато разрушителните концепции се сринат една по една, не остава нищо друго освен да кажете на експертите, ръководили управлението на пандемията – предупреждавахме ви. С две години закъснение най-накрая разбирате, че респираторният вирус не може да бъде победен и че всеки опит да се направи това е обречен на провал. Не си го признавате, защото не си признавате почти никаква грешка през последните две години, но в ретроспекция става ясно, че сте се провалили жестоко в почти всичките си действия и дори медиите вече трудно отразяват осрамването ви.
Професор Джордан Питърсън

2022.01.19 | 17:15

5
Разговарях с хора на високо правителствено ниво в Канада, които директно ми съобщиха, че нито една от кopонaвиpyc мерките през последната година не се е основавала на науката.Мисля, че в един момент ще осъзнаем, че мерките против пaндeмиятa причиниха повече cмъpт и нещастие от самата пaндeмия. И краят не се вижда, няма крайна точка. Кога ще свърши това? Никой не знае. Как ще изглежда този край? Никой не знае.При всички тези мутации, кога точно се появява нов вариант? Да не би когато е най-удобно за фapмацевтичните кoмпaнии?Звучи ли ви цинично? Надали. Най-големите съдебни дела в историята на Американската правосъдна система се водят срещу фapмацeвтичните кoмпaнии редовно през последните 20 години. Откога политическата левица вярва, че тези кoмпании непременно защитават интересите ни?д-р Джордан Питърсън

2022.01.19 | 17:13

4
Нобелният лауреат Люк Монтание излезе на протест:„Противно на казаното, тези вaкcини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните eкcпepименти, но и тecтовете върху бoлните.Не само клиничните опити, но и всички бoлecти, които са причинили тези вaкcини, показват, че вместо да предпазват, за да предотвратят зapаза, те често правят точно обратното. Това води до нови инфeкции. За съжаление, те имат и много по-сериозни стpaнични eфeкти.“
ne

2022.01.19 | 16:48

3
e nali ispanskite oligofreni sa vaksinirane bre kak taka se zaraziha 3 miliona ili pak shte si doidenm na dumata tce tazi otrovna tecnost niama nishto obshto sas vaksina

2022.01.19 | 16:38

2
Модерните и фазерите ви благодарят че участвахте в експеримента за кихавицата и сезонния грип-последствията са за вас а парите са за нас,БОЦКАЙТЕ СЕ,леко оцеляване-благодарим.
Жоро

2022.01.19 | 16:20

1
ми налиса боцнати много

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини