В ЕС през ноември е регистрирана смъртност с 27 процента по-голяма от обичайната за този месец

  • 14 януари 2022 19:47

  • 868
  • 2
В ЕС през ноември е регистрирана смъртност с 27 процента по-голяма от обичайната за този месец
© Getty (архив)

В Европейския съюз през ноември е регистрирана смъртност с 27 процента по-голяма от обичайната за този месец, става ясно от публикувани днес данна на статистическата служба на ЕС Евростат, предаде Ройтерс.

Свръхсмъртността, която представлява увеличаването на общия брой на починалите в сравнение със същия период през предходни години, продължава да варира в отделните страни членки, изтъква Евростат.

Най-голямата свръхсмъртност през ноември, който е последният месец, за който има данни за всички 27 страни членки на ЕС, е регистрирана в България и Румъния - съответно 88 процента и 84 процента. В Италия тя е 4 процента.

Коронавирусната пандемия в Източна Европа се влоши от септември и през последните седмици България съобщава за рекорден брой дневни случаи на заразяване, които се дължат на варианта Омикрон на коронавируса.

Акад. Богдан Петрунов: Предстои ни епидемия на младите хора. Те ще боледуват и ще отнасят смъртните случаи

Само около 30 процента от населението на България е напълно ваксинирано, което е най-ниското ниво на ваксинация в ЕС. Нивото на ваксинация в Румъния, в която процентът на ваксинация е 40, е второто най-ниско в блока.

Швеция, която отказа да въведе стриктни локдауни за овладяване на здравната криза, е единствената страна в изследването на Евростат, която не съобщава за свръхсмъртност през ноември.

Най-високото ниво на свръхсмъртност в ЕС от началото на пандемията беше отчетено през ноември 2020 г., когато тя достигна ниво от 40 процента. Въпреки че скокове в нивото на свръхсмъртност като цяло съвпадат с вълните на пандемията, Евростат не прави разбивка на данните според причината за смъртта, пола или възрастта

Валери Зайцев
868 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.14 | 21:47

2
Йе.бем ви майку мисирки недоправени !

2022.01.14 | 20:33

1
Също и по голяма от първите вълнисти вълни когато нямаше вакси.

Добави коментар

Водещи новини