Португалия намали от 10 на 7 дни изолацията заради COVID-19

  • 30 декември 2021 19:00

  • 896
  • 0
Португалия намали от 10 на 7 дни изолацията заради COVID-19
© Getty Images/Guliver

Португалия намали днес от 10 на 7 дни продължителността на задължителната изолация за хората, дали положителна проба за коронавируса, но без симптоми на заболяването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Решението, взето въпреки рекордно високите нива на инфекциите, важи и за контактите, определени като високорискови. Преди това здравни експерти призоваха правителството да преразгледа политиката си, защото възникнаха опасения, че заради бързото разпространение на варианта "Омикрон" продължителните карантини може да парализират страната.

Португалските здравни власти казаха, че решението за съкращаване на карантината е в съзвучие с подхода на други страни и е плод на внимателно обмисляне, като са отчетени и данните за инкубационния период на новия вариант "Омикрон". Преди Португалия продължителността на карантината бе намалена в Испания и Великобритания, където някои отрасли съобщиха за прекъсвания в работата, след като служители е трябвало да се изолират, макар да не са имали симптоми.

Португалският остров Мадейра вчера реши да намали на пет дни задължителната изолация за асимптоматичните с положителен резултат на тестовете, както и за хората, които са били в тесен контакт с потвърдени случаи на ковид.

Тази седмица броят на новозаразените с коронавирус рязко се увеличи и днес достигна рекордните 28 659 души. Смята се, че това се дължи на варианта "Омикрон" и на засиленото масово тестване. Въпреки скока на новозаразените смъртните случаи и хоспитализираните не се увеличават толкова бързо.

Португалия е една от страните с най-висок процент ваксинирани срещу ковид - около 87 на сто от 10-милионното ѝ население е със завършен ваксинационен цикъл. Днес са регистрирани 16 смъртни случая, докато в сряда те са били 12, а броят на пациентите в интензивни отделения е спаднал от 151 на 144.

Омикрон е водещ в Португалия и Белгия

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
896 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини