Официално е обявено за приключило изригването на вулкана Кумбре Виеха на остров Палма

  • 25 декември 2021 20:33

  • 890
  • 0
Официално е обявено за приключило изригването на вулкана Кумбре Виеха на остров Палма
© Getty (архив)

Малко над три месеца трябваха на вулкана Кумбре Виеха, за да заспи отново - днес бе обявено официално, че изригването на испанския канарски остров Палма, причинило съществени щети, е приключило, предаде Франс прес.

"Днес научната комисия може да заяви - изригването свърши", заяви на пресконференция Хулио Перес, директор на аварийния план за действия при събития, свързани с вулканична дейност.

"Няма лава, няма значителни изхвърляния на газ, няма значителни сеизмични трусове", изброи той и припомни, че това изригване, започнало на 19 септември, продължи "85 дни и 18 часа".

Бяха необходими 10 последователни дни без видима вулканична активност - срок, изискван от учените - за да може да се твърди, че случаят е приключил. През последните три месеца неведнъж имаше предчувствия за спиране на изригването, но след няколко дни то се подновяваше, внасяйки смут в живота на острова.

Кумбре Виеха вече отново е в летаргия - потоците от лава са почернели, втвърдени, сбръчкани и слой от черен пясък - всъщност пепел, покрива местността като с воал.

"Ще са нужни години, дори десетилетие, за да се разчисти, изравни и възстанови този обезобразен терен", смятат специалисти.

Вулканът на остров Палма покри с дебел слой лава площ от 1040 хектара

Експертите вече предупредиха: известно време зоната ще остане опасна, защото продължават емисиите на токсични газове, а и лавата няма да изстине веднага. Без да се забравя рискът от свличания на почвата.

Също като останалите 6 острова от Канарския архипелаг в Атлантическия океан, близо до северозападните брегове на Африка, Палма е от вулканичен произход и в историята му има немалко подобни явления.

Novini.bg
890 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини