Вулканът на остров Ла Палма взе първата си жертва

  • 13 ноември 2021 18:20

  • 2196
  • 0
Вулканът на остров Ла Палма взе първата си жертва
© Getty Images (архив)

Вулканът на канарския остров Ла Палма взе първа жертва, близо осем седмици след първото му изригване, предаде ДПА.

Тялото на мъж беше открито в изолираната зона в южната част на испанския остров, съобщи в. "Мундо", като се позова на полицейска информация. Както изглежда, 70-годишният човек е починал, когато покривът на къщата му се срутил в Лос Лянос де Аридане. Според съобщенията мъжът е имал разрешение да влезе в забранената зона.

Вулканът в Ла Палма привлича туристи, но някои местни жители не са доволни

Жители на евакуираните къщи често получават разрешение да влязат в покрития с вулканична пепел район на планинската верига Кумбре Виеха, за да си вземат от вкъщи документи или други важни вещи. Обикновено това се прави под надзора на властите. Мъжът, открит днес, вероятно се е опитвал да почисти вулканичната пепел от имота си. Вчера роднини са го обявили за издирване, информира БТА.

Откакто вулканът изригна за пръв път на 19 септември, лавата е разрушила напълно над 1450 сгради според неотдавнашна оценка на регионалните власти. Лавата може да достигне температура от около 1300 градуса по Целзий. Общо 1018 хектара са били покрити с еднометров слой лава - площ, по-голяма от 1400 футболни игрища. Над 7000 жители трябваше да бъдат прехвърлени на сигурно място.

Местните хора обаче се надяват на известен отдих: от известно време потоците лава се движат много бавно или въобще не помръдват.

Владимир Василев
2196 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини