Върховният съд на Полша отхвърли жалба на прокуратурата относно присъда на предполагаем член на ИД

  • 21 декември 2021 16:55

  • 3030
  • 0
Върховният съд на Полша отхвърли жалба на прокуратурата относно присъда на предполагаем член на ИД
© Getty images (архив)

Върховният съд на Полша отхвърли касационна жалба на прокуратурата срещу решение на апелативна инстанция, отменила част от присъдата на мароканец, заподозрян като информатор на Абделхамид Абауд. Абауд бе смятан за "мозъка" на атентатите в Париж през 2015 г., съобщи Франс прес, като се позова на източник от съдебната система.

Мурад Т. Бе осъден в Полша на три години и осем месеца лишаване от свобода за членство в групировката "Ислямска държава" (ИД), но след обжалване тази част от обвинението отпаднала.

Прокуратурата искаше за него 6,5 години затвор, включително 5 години за членство в ИД и по-малки срокове за дребни престъпления - притежание на малко количество дрога и използване на частично фалшифициран документ при пътувания из Европа. След решението на апелативния съд тя подала касационна жалба.

"Съдът отхвърли касационната жалба като очевидно безоснователна", заяви за АФП Юстина Пискорек от пресслужбата на Върховния съд.

Според прокуратурата Мурад Т. е бил помагач и информатор на Абделхамид Абауд, смятан за "мозъка" на атентатите в Париж и Сен Дени на 13 ноември 2015 г., взели над 130 жертви. Абауд бе убит от френската полиция на 18 ноември. Полските служби, насочвани от европейски колеги и ЦРУ, арестували Мурад Т. на 5 септември 2016 г. в Рибник, Силезия.

През октомври полски първоинстанционен съд присъди на Мурад Т. обезщетение от над 660 000 злоти (142 000 евро) заради излежаните в полски затвори 3,5 години.

В Бавария арестуваха жена, заподозряна в набиране на средства за "Ислямска държава"

 

Novini.bg
3030 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини