Макрон заяви, че е направил икономиката на Франция по-силна

  • 16 декември 2021 06:20

  • 603
  • 0
Макрон заяви, че е направил икономиката на Франция по-силна
© Getty Images/Guliver (архив)

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви, че е направил икономиката на Франция по-силна и опита да покаже, че не е откъснат от проблемите на обикновените французи. Той даде снощи дълго интервю в ефира на националната телевизия, което изглеждаше като опит за увеличаване на популярността му преди президентските избори през април, предаде Асошиейтед прес.

Макрон, който се очаква да се бори за втори мандат, още не е обявил кандидатурата си. Той е критикуван от съперниците си в надпреварата, че вече води кампания и използва президентския си пост за целта, предаде БТА.

Макрон: Франция няма нужда от локдаун за неваксинирани

Четиридесет и три годишният президент центрист отговори на журналистическите въпроси в дълго предварително записано интервю, излъчено в праймтайма по телевизиите Те Еф 1 и Ел Се И.

"Направихме реформи. . . за да получим много по-силна икономика, какъвто е случаят с френската икономика днес в сравнение с преди пет години", каза Макрон. "Резултатът е налице: Имаме най-ниската безработица за последните 15 години", добави той.

Френската безработица е 8,1 процента, което е спад в сравнение с 10-те процента, колкото бе нивото й, когато Макрон зае поста. Според националната статистическа служба Франция ще отчете тази година растеж от 6,7 процента, най-големият от 1969 г. насам.

Избран през 2017 г. с неговата пробизнес и проевропейска платформа, Макрон често е смятан за арогантен и за "президент на богатите". Това бе особено валидно по време на протестите на "жълтите жилетки", започнали като недоволство срещу вдигането на данъците върху горивата, но прераснали в по-мащабно движение срещу начина, по който Макрон управлява Франция.

"Моите ценности не са на президент на богатите", каза Макрон. "Аз искам икономически силна държава, но също така и държава, в която цари справедливост".

Макрон: Има един призрак и той се използва от враговете на Европа

Попитан дали ще се кандидатира за втори мандат, Макрон не отговори. Той заяви, че ще работи до последната минута на мандата си. Но добави: "Не може да се трансформира страна за пет години. Така че ще продължим да гледаме напред".

Социологическите проучвания показват, че Макрон си е възвърнал част от популярността след кризата с "жълтите жилетки" и сега е смятан за фаворит за спечелването на вота догодина.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
603 0

Свързани новини

Водещи новини