ЕС не се подготвя да изключи Беларус от Източното партньорство

  • 13 декември 2021 15:42

  • 361
  • 0
ЕС не се подготвя да изключи Беларус от Източното партньорство
© Getty Images/Guliver

Европейският съюз не се подготвя да изключи Беларус от Източното партньорство, въпреки че Минск напусна споразумението. Това съобщи високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност, в навечерието на срещата на върха между ЕС и страните от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна в Брюксел в сряда,  предаде БТА.

Въпреки че властите в Минск се оттеглиха от партньорството, ЕС остава в готовност да подкрепи Беларус, когато там настъпят демократични промени, отбеляза дипломатът. Той допълни, че Европейската комисия е готова да отпусне три милиарда евро за икономиката на бившата съветска република след началото на прехода към демокрация.

Предстояща среща ще бъде шестата поред за страните от Източното партньорство и първата без представители на властите в Беларус. Последното съвместно заседание в този формат бе през 2017 година. Предвижда се на предстоящата тази седмица среща да бъдат обсъдени натискът, оказван от Русия в региона, както и употребата на енергоносителите за политически цели. 

Беларус забранява от 1 януари вноса на западни хранителни продукти

Константин Тодоров
361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини