Все още съм жив, каза папата на Макрон

  • 26 ноември 2021 18:18

  • 908
  • 0
Все още съм жив, каза папата на Макрон
© Getty images

"Все още съм жив", каза шеговито Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, запитан как е от френския президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, когото днес прие на частна аудиенция във Ватикана, предаде БТА.

Видеозапис, разпространен от Ватикана, показа двамата преди и след едночасовата среща в папската библиотека. На кадрите те изглеждаха приятелски настроени и се смееха.

"Все още съм жив", отговори Франциск на италиански, след като Макрон седна и попита как е положението. Малко по-късно папата заяви "отлично", но не беше ясно дали имаше предвид същия въпрос.

Папа Франциск изказа съболезнования за загиналите на АМ „Струма“

84-годишният Франциск беше приет в болница за 11 дни през юли и претърпя операция за отстраняване на част от дебелото черво заради стесняване. Това беше първата му хоспитализация, откакто беше избран за папа през 2013 г.

Макрон, който е на посещение в Рим, беше приет във Ватикана от Франциск за втори път през мандата си - жест към католиците пет месеца преди президентските избори във Франция.

Ватикана не разкри какво са обсъждали двамата насаме, но каза, че после Макрон е разговарял с висши ватикански дипломати по различни теми, включително климатичните промени, Ливан, Близкия изток, Африка и предстоящото френско председателство на Европейския съюз.

Малко преди аудиенцията президентът заяви пред репортери, че иска да говори с папата, освен всичко друго, за справедливото разпределение на ваксините срещу COVID-19, ливанската криза и миграцията. Макрон подари на папата рядък екземпляр от биография от 1585 г. на свети Игнаций Лойола, основателя на Йезуитския орден, към който принадлежи Франциск.

Мая Йорданова
908 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини