Висш полски съд отхвърли присъда на Европейския съд за правата на човека

  • 25 ноември 2021 06:33

  • 1185
  • 2
Висш полски съд отхвърли присъда на Европейския съд за правата на човека
© Pixabay

Конституционният трибунал на Полша постанови вчера, че Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) няма юрисдикция по въпроса за назначаването на полски съдии. Така полските магистрати отхвърлиха присъда от май тази година на най-висшата правозащитна съдебна инстанция в Европа, предаде Ройтерс.

"Член 6 от Конвенцията (Европейската конвенция за правата на човека) . . ., доколкото включва Конституционния трибунал в дефиницията си на съд, не е съвместим" с полската конституция, каза Юлия Пшилембска, председателка на трибунала. По думите й чл. 6 е неконституционен, тъй като дава на ЕСПЧ правото да преценява законността на назначенията на членове на трибунала. Трибуналът бе сезиран по казуса от министъра на правосъдието Збигнев Жобро, който е и главен прокурор на Полша.

Вашингтон увери Варшава в твърдата си подкрепа в кризата с мигрантите на границата с Беларус

През май ЕСПЧ постанови, че на компания е било отказано правото на адекватно изслушване заради незаконно назначен член на Конституционния трибунал. Полският Конституционният трибунал, който според критици е политизиран, вече предизвика криза в Европейския съюз по-рано тази година с решението си, че части от договорите за съюза са несъвместими с полската конституция.

Европейската конвенция за правата на човека обхваща страните членки на Съвета на Европа - организация, създадена след Втората световна война за защита на човешките права и върховенството на закона. Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич напомни днес, че всички страни членки са длъжни за изпълняват присъдите на ЕСПЧ. Според нея днешното решение на полските конституционни магистрати е "безпрецедентно и поражда сериозна загриженост", съобщи БТА.

Теодора Александрова
1185 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.25 | 08:36

1
Браво на Полша!Така се установява независимост
Еми...

2021.11.25 | 09:24

2
Щом искат "независимост", нека са напълно независими - да се откажат и от парите на ЕС, и от другите благинки. Ама нещо не щат :)

Добави коментар

Водещи новини