"Гардиън": Схемата на британското правителство за привличане на известни учени е пълен провал

  • 24 ноември 2021 10:11

  • 564
  • 2
"Гардиън": Схемата на британското правителство за привличане на известни учени е пълен провал
© Getty Images

Схемата на британското правителство да привлече най-известните в света учени в Обединеното кралство след Брекзит е претърпяла пълен провал, след като за шест месеца не се е явил нито един желаещ, пише „Гардиън“, цитиран от БНР.

Даването без особени изисквания на визи за лауреати на Нобелови награди и други носители на престижни глобални награди в различни области на науката като инженество, хуманитарни дисциплини и медицина, бе окачествено като „шега“ от експерти, след като министрите признаха провала си в опитите да събудят интерес за работа на Острова.

„Шансовете поне един лауреат на Нобелова награда или наградата на Тюринг да дойде във Великобритания са равни на нула през следващото десетилетие“, казва нобелистът Андре Гейм за списание New Scientist, което първо съобщи новината. Ученият от университета в Манчестър, който е получил наградата за физика през 2010 година за експериментите с графен, допълва, че на схемата не може да се гледа сериозно.

При обявяването на схемата вътрешният министър Прити Пател гордо бе заявила, че „най-добрите и най-умните“ ще дойдат на Острова и точно това е целта на точковата имиграционна система.

Всички нови сгради в Англия задължително ще имат зарядни станции за електромобили

Но шест месеца по-късно списание New Scientist пише, че след поискан отговор от правителството на базата на Закона за свободата на информацята, става ясно, че нито един голям учен не е кандидатствал за виза и Великобритания не е привлекателна дори за европейските студенти, които трябва да плащат високи международни такси за обучение.

Теодора Александрова
564 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.24 | 13:38

2
Най-добрите и най-умните никога не отиват при най-глупавите и най-некадърните. Имат си свое хубаво място.

2021.11.24 | 10:45

1
Селяците се застреляха направо в главата с тоя exit.

Добави коментар

Водещи новини