Великобритания забрани Хамас

  • 19 ноември 2021 17:00

  • 523
  • 0
Великобритания забрани Хамас
© Getty Images/Guliver

Британската министърка на вътрешните работи Прити Пател заяви, че е забранила палестинската екстремистка групировка Хамас на територията на страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Хамас има значителни възможности за извършване на терористични нападения, включително достъп до множество и усъвършенствани оръжия, както и обекти за обучение на терористи. Затова днес взех мерки да забраня Хамас изцяло", подчерта Пател.

Организацията ще бъде забранена по силата на британския закон за борба с тероризма. Отсега нататък всички на територията на Великобритания, които изразяват подкрепа за Хамас, издигат знамето на организацията или организират нейни срещи, извършват нарушение на британските закони, уточни вътрешното министерство.

Очаква се Пател да представи промените пред парламента следващата седмица.

Организацията Хамас е основана през 1987 г., като има политическо и военно крило. Тя се противопоставя на съществуването на Израел и на мирните преговори, като вместо това иска "въоръжена съпротива" срещу израелската окупация на палестински територии. Досега във Великобритания бе забранено само военното й крило, "Бригадите Изедин ал Касам".

Израелски съд разпореди Хамас да изплати милиони след смъртта на тийнейджъри

Представителят на Хамас Сами абу Зухри заяви, че британското решение показва "абсолютно пристрастие в полза на израелската окупация и представлява подчиняване на израелското изнудване и диктати". "Съпротивата срещу окупацията чрез всички възможни средства, включително въоръжена борба, е право, дадено на подложените на окупация, според международните закони", добави организацията в отделно изявление.

Израелският премиер Нафтали Бенет приветства решението в Туитър, като заяви, че "простичко казано, Хамас е терористична организация.

"Политическото ѝ крило" улеснява военната дейност". 

Константин Тодоров
523 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини