От днес Австрия е в национален локдаун

  • 22 ноември 2021 16:10

  • 3702
  • 4
От днес Австрия е в национален локдаун
© Getty Images

Австрия влезе отново в пълен национален локдаун, в опит за справяне с нарастването на коронавирусните инфекции. Това е втората страна от ЕС, която прилага драстичната мярка на фона на настоящата вълна от COVID-19, която връхлита редица европейски държави (първата беше Латвия, но там локдаунът беше до 15 ноември).

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Австрия обаче става първата страна от ЕС, обявила задължителна ваксинация, която ще влезе в сила от 1 февруари 2022 година. Средната дневна смъртност се е утроила през последните седмици в Австрия, а някои болници предупредиха, че техните отделения за интензивно лечение достигат капацитета си.

Австрийците се наслаждават на последния ден преди налагането на локдаун

Локдаунът ще продължи най-малко 10 дни, но може да продължи и 20. Хората ще могат да напускат домовете си само по ограничени конкретни причини, включително закупуване на хранителни стоки, посещение на лекар или физически упражнения.

Австрийският канцлер Александър Шаленберг обяви локдауна и задължителната ваксинация в петък, като се извини на всички ваксинирани хора, заявявайки, че не е справедливо, че трябва да страдат от подновените ограничения заради неваксинираните.

И Виена се надигна на бунт срещу COVID мерките

По-рано Австрия изпробва локдаун само за неваксинираните хора, но това не забави достатъчно инфекциите. По-малко от 66% от 8,9 милиона души в Австрия са напълно ваксинирани, а ваксинациите е на едно от най-ниските нива в Западна Европа.

Австрия е сред няколкото западноевропейски държави, където инфекциите се увеличават бързо и където има опасения, че нивата на ваксинация са недостатъчни, за да задържат зимния скок и претоварването на болниците. Новият локдаун в Австрия е четвъртият от началото на пандемията. В петък страната отчете 15 809 нови инфекции, което е най-високото ниво за всички времена, припомня "Фокус".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
3702 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.11.23 | 10:09

3
доскоро тези държави бяха за пример на непослушните неваксинирани, а сега какво става - всеки ден пишат, че били с най-ниски нива на ваксинация, един ден е австрия, един ден е германия, един ден е латвия и т.н., но никога няма да си признаят, че големият процент новозаразени е сред ваксинираните!
Razcvqtko

2021.11.23 | 22:29

4
Никой няма да признае измислят си хиляди оправдания други но не и истината а тя е че компотените хора са в болница и умират

2021.11.22 | 19:24

2
Правителствата се самозабравиха, решиха че сме добитък и ще търпим безропотно глобалните им глупости.
э

2021.11.22 | 16:46

1
Явно това за момента са опитните мишки в ЕС

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини