Австрийците се наслаждават на последния ден преди налагането на локдаун

  • 21 ноември 2021 15:04

  • 1328
  • 0
Австрийците се наслаждават на последния ден преди налагането на локдаун
© Getty images (архив)

Австрийците се наслаждават днес на последния ден, в който могат да посещават кафенета и коледни базари, преди в страната утре да бъде наложен локдаун с цел овладяване на надигащата се четвърта коронавирусна вълна, предаде АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Първоначално е предвидено затварянето да продължи 10 дни. Мярката може да бъде удължена още с толкова.

По време на локдауна австрийците ще могат да излизат от вкъщи само за удовлетворяване на насъщни нужди като покупка на храна, посещение при лекар или спортуване.

Ресторантите и повечето магазини ще бъдат затворени, а по-големите събития са отменени. Училищата и детските градини ще останат отворени, но родителите са насърчавани да държат децата си у дома.

Канцлерът Александър Шаленберг обяви също в петък, че Австрия ще въведе задължителна ваксинация от 1 февруари. Подробности за тази мярка засега не се съобщават. В публикувано днес интервю във в."Курир" Шаленберг каза, че е тъжно правителството да прибягва до задължителна имунизация, за да гарантира, че достатъчен брой хора ще бъдат ваксинирани.

Малко под 66 процента от 8,9-милионното население на Австрия са ваксинирани срещу COVID-19 - един от най-ниските показатели в Западна Европа.

Шаленберг изрази надежда следващото лято вече да не е необходим локдаун и определи като трудно решението мярката да важи и за ваксинираните. "Свободите на хората трябва отново да бъдат ограничени, но повярвайте ми, трудно ми е да го приема", обобщи австрийският канцлер.

Новите мерки, особено задължителната ваксинация, предизвикаха остро противопоставяне на част от населението. Протест в столицата Виена вчера събра 40 000 души, сред които членове на крайнодесни партии и групи, по данни на полицията.

И Виена се надигна на бунт срещу COVID мерките

Австрия регистрира вчера 15 297 новозаразени след седмица, през която дневният брой на новите случаи надхвърляше 10 000.

Болниците, особено тези в най-тежко засегнатите провинции Залцбург и Горна Австрия, работят на предела на възможностите си, а броят пациентите в интензивните отделения се увеличава.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1328 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини