„Зелените“ в Германия са недоволни от хода на преговорите за коалиция с ГСДП и СвДП

  • 04 ноември 2021 16:31

  • 368
  • 0
„Зелените“ в Германия са недоволни от хода на преговорите за коалиция с ГСДП и СвДП
© Getty Images

„Зелените“ са недоволни от хода на коалиционните преговори за сформиране на ново федерално правителство, които води с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Свободната демократическа партия (СвДП). Това призна генералният секретар на „Зелените“ Михаел Келнер пред агенция DPA, цитирана от "Фокус".

„В момента наблюдаваме твърде малък напредък по същество“, обясни „зеленият“ политик.

Коалиционните преговори между социалдемократи, „зелени" и либерали за съставянето на ново правителство в Германия започнаха на 21 октомври. Трите партии създадоха 22 работни групи за обсъждане на различни теми. Целта на преговорите е да се състави бъдещо правителство до 10 декември.

ХДС отвори изборите за лидер на партията за всички членове в опит да започне „наново“

Преди това политическите сили проведоха сондажи, за да се разбере готовността на партиите за компромис в случай на съвместно сформиране на кабинет. Всъщност на коалиционните преговори ще бъдат разпределени министерски постове и ще бъдат разгледани точките от програмата, които ще бъдат в основата на коалиционното споразумение. Засега е известно, че либералният лидер Кристиан Линднер се стреми да заеме ръководния пост в Министерството на финансите. В същото време „Зелени“ се надпреварват да оглавят ново министерство за борба с изменението на климата и опазване на околната среда. Кандидатът на ГСДП Олаф Шолц може да стане бъдещ канцлер.

ГСДП спечели парламентарните избори на 26 септември с 25,7% от гласовете. Консервативният блок на Християндемократическия и Християнсоциален съюз спечели едва 24,1% от гласовете, което е най-лошият резултат в историята му. Свободната демократическа партия получи 11,5% от гласовете, „Зелените“ - 14,8%, а „Алтернатива за Германия“ - 10,3%. Благодарение на три преки мандата, „Левица“ спечели и места в Бундестага с 4,9%.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини