Меркел ще спи спокойно, ако Олаф Шолц стане следващият канцлер

  • 22 октомври 2021 21:37

  • 1150
  • 1
Меркел ще спи спокойно, ако Олаф Шолц стане следващият канцлер
© gettyimages

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се заяви, че приема спокойно идеята да предаде властта на социалдемократа Олаф Шолц и ще може "да спи спокойно", ако центристкият политик, спечелил изборите миналия месец, стане канцлер, съобщи БТА.

"Ще има политически различия, това се подразбира", обясни канцлерката в интервю за в. "Зюддойче цайтунг". "Но мога да спя спокойно", добави тя.

Лидерът на германските християндемократи ще подаде оставка от поста провинциален премиер другата седмица

Очаква се Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се да напусне поста преди края на годината, след 16 години начело на Германия, ако преговори доведат до създаването на коалиция между "Зелените", Гермаската социалдемократическа партия и свободните демократи.

Трите партии искат да приключат дискусиите си до края на следващия месец и Олаф Шолц да стане канцлер в началото на декември. Канцлерката заяви, че не очаква радикални промени в бюджетната политика, ако предаде властта на сегашния си финансов министър.

"Никога не съм имала впечатлението, че Шолц харчи с лека ръка", подчерта тя. Меркел отбеляза, че наследникът ѝ ще застане начело на страна, където "политическият климат е станал по-груб". "Когато станах канцлерка, смартфоните не съществуваха.

Фейсбук беше на една година, Туитър беше изобретен само година по-късно. Живеем в напълно променен медиен свят и това допринася" за промените, отбеляза тя пред вестника. Меркел, известна със способностите си да води диалог и да постига компромиси, заяви, че вижда "все повече проблеми в постигането на компромиси, които са необходими за демокрацията".

Канцлерът добави, че призовава жените да участват в политическия живот. Все още недостатъчен брой от тях проявяват интерес към политиката, което "не отговаря на нашето време", отбеляза Меркел.

Мая Йорданова
1150 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.23 | 06:54

1
Джендер Меркел

Добави коментар

Водещи новини