Меркел пристига на двудневно посещение в Атина

  • 28 октомври 2021 11:50

  • 253
  • 0
Меркел пристига на двудневно посещение в Атина
© Getty Images

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел пристига тази вечер на двудневно посещение в Атина, съобщава електронното издание на вестник Protothema, цитирано от "Фокус", като припомня, че едно от последните пътувания на германския лидер в страната е по покана на гръцкия премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г., отправена в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения.

За канцлерството „пътуването до Гърция е важен знак за тясно сътрудничество между двете страни“ в момент на преход в Германия, въпреки че Берлин очаква да продължи своята посредническа роля, особено в областта на гръцко-турските отношения, и в „ерата на Шолц“.
 

Гърция и Германия „имат много общи въпроси и интереси в рамките на ЕС“, посочи заместник-правителственият говорител Улрике Демер по повод официализирането на пътуването , описвайки като общи точки между двете страни предизвикателствата пред изменението на климата, общественото здравеопазване и миграцията.

Меркел стана служебен канцлер на ФРГ
Очаква се последната тема да бъде на първо място в двустранния дневен ред на срещите на германския канцлер в Атина.

Германският канцлер ще бъде приета от президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в часовете преди обед в петък, а веднага след това ще отиде в двореца Максимос, където ще проведе работна среща с министър-председателят Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. - по двустранни отношения, икономическо сътрудничество, европейски и международни въпроси, както и бежанците. В края на срещата двамата лидери ще направят съвместни изявления.

Теодора Александрова
253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини