Лидерите от ЕС се сбогуваха с Меркел на вероятно последната им среща на върха с нейно участие

  • 22 октомври 2021 15:51

  • 527
  • 0
 Лидерите от ЕС се сбогуваха с Меркел на вероятно последната им среща на върха с нейно участие
© Getty images (архив)

Европейските лидери аплодираха, изправени на крака, германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, на срещата си на върха в Брюксел, която е нейната 107-а и последна, след близо 16 години на власт, съобщиха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

"Надявам се, че няма да се разсърдите за тази церемония за вашата последна среща на върха", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Срещите на 27-те "без Ангела, са като Рим без Ватикана или Париж без Айфеловата кула", добави той. Шарл Мишел приветства "мъдростта" на германската канцлерка, която ще липсва на европейците "особено в деликатни периоди". "Вие сте монумент", изтъкна председателят на Европейския съвет.

Преди това държавни и правителствени ръководители обсипаха с похвали Меркел. Австрийският канцлер Александър Шаленберг я обяви за "велика европейка", премиерът на Люксембург Ксавие Бетел я нарече "машина за компромиси", а белгийският премиер Александер де Кро каза, че тя "наистина е белязала Европа" за повече от десетилетие.

Меркел е известна като ловка преговаряща, способна да постигне съгласие между всички 27 държави и да осигури вземането на важни решения въпреки упорити разногласия, отбелязва ДПА.

Европейският съвет ще заседава за последен път с участието на Ангела Меркел

Литовският президент Гитанас Науседа каза, че Меркел е "велик политик", който се е намесвал "в критични моменти и ни помагаше да намерим решение", визирайки тежките преговори от миналата година за дългосрочния бюджет на ЕС и фонда за възстановяване след пандемията.

Въпреки хвалебствията, Меркел понякога е била обект на сериозни критики от страна на други лидери, отбелязва ДПА. Унгария и Полша сериозно разкритикуваха относително нейната либерална позиция по време на огромния приток на бежанци през 2015 година.

Името ѝ се свързва тясно и с непопулярните политики за строги икономии по време на дълговата криза в Гърция и Италия.

Валери Зайцев
527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини